torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ny kurs hjälper dig hantera svartarbete: ”Det är ett ambitiöst program”

Publicerad: 15 februari 2021, 07:21

Foto: Mattias de Frumerie / Ansvar

Hur förebygger och hanterar du svartarbete och illegal arbetskraft? Den 25 maj är det premiär för en ny heldagskurs som ger dig verktyg för en sundare byggbransch.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljösvartjobbskolorutbildning

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


 

Hej Louise Brown, vd för Ansvar. Frågor om svartarbete i byggbranschen har diskuterats länge i olika forum. Men har det funnits den här typen av praktisk utbildning i ämnet tidigare?

– Precis! Marknaden är mogen att gå från diskussion till action. Då behövs praktisk utbildning kring konkreta arbetssätt. Med tanke på hur många år som branschen har pratat om svartarbete, så är det märkligt att det inte funnits något mer handfast. Efterfrågan finns. Därför gör vi nu detta. 

LÄS MER: Svartjobb är en enorm varumärkesrisk

Du är kursledare tillsammans med din kollega Jessica Löfström. Hur ser upplägget ut?

– Upplägget siktar på att ge både aha-upplevelse och utrusta med verktyg. Det är ett ambitiöst program där vi tar upp vanliga upplägg för arbetslivskriminalitet och vilka krav som man ska ställa på socialt ansvarstagande, enligt gällande lagar och regler, hur man kan jobba systematiskt med frågorna. Framförallt hoppas vi att avdramatisera och konkretisera. Eventuellt kan vi få med oss en extern gästföreläsare också. 

Kommer ni att ta upp exempel från verkligheten?

– Ja, men alla är anonymiserade, om det inte handlar om redan allmänt kända exempel. 

Hinner man få med allt på en heldag?

– Ja och nej. Vi hinner med att ge grundläggande medvetenhet och vägledning i arbetssätt enligt best practice. Vi hinner inte med att ge alla verktyg och bakgrund i hur man jobbar med djupare bakgrundskontroller av till exempel utländska bolag, men det är ett första steg i alla fall!

LÄS MER: Bolag tar hjälp att hålla fusket borta

Vilka hoppas du kommer att gå kursen?

– Helst skulle vi vilja se vd och CFO, eftersom arbetslivskriminalitet är en betydande kommersiell och finansiell risk, men vi tror att det framför allt är roller inom upphandling och inköp, projektchefer, bolagsjurister, hållbarhetsstrateger som främst sitter med frågan på sitt bord och som kommer gå den här kursen.

Så anmäler du dig

Läs mer om kursen och anmäl dig på Byggindustrin Akademi 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev