Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ny metod hjälper takläggare

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Fogarna till ett papptak kan numera svetsas samman med varmluft. Därmed kommer man i från de brandrisker som alltid finns när man arbetar med gasol.En specialmaskin både smälter och pressar samman fogarna i ett och samma moment.


Det är den största händelsen i takläggningsbranschen sedan enlagstäckningen med svetspapp kom.
Jörgen Carlsson, delägare i Lindingö Tak, är lyrisk över maskinen som svetsar samman takpappens våder med varmluft. Maskinen är helt ny och ingår i ett koncept Trebolit tagt fram som, förutom av maskinen, består av takpappen Unic R.
Finessen är att maskinen drivs med el. Gasolsvetsning är annars det vanligaste sättet att foga samman ett täskikt. Men metoden har sina risker eftersom svetslågan blir het och kan orsaka bränder. Maskinen arbetar med varmluftpistol och både smälter och pressar samman fogarna i ett och samma moment. Allt sker med automatik i en oavbruten process och klaras av en enda person.
­ Annars måste man vara två för att lägga ett papptak, en som svetsar och en som går efter med ett tryckhjul över skarven. Nu räcker det med en takläggare. Dessutom blir arbetet lättare och tar kortare tid, säger Jörgen Carlsson.
En av de första arbetsplatserna maskinen används på är ett kontorsbygge i Kista som Nokia ska flytta in i. 1 800 kvadratmeter tak läggs med Lidingö Tak som entreprenör.
Jörgen Carlsson hanterar vant maskinen, som han liknar vid en jättelik hårfön. När det patenterade munstycket förs in under våden startar maskinen automastiskt och rullar framåt med en hastighet på cirka tre meter per minut. Den varma luften smälter takpappens asfaltsträng och det inbyggda tryckhjulet gör resten. Takläggaren själv går bakom och håller ett vakande öga på maskinen och displayen som ger aktuella data som antal volt, hastighet och vilken temperatur varmluften håller.
­ Vi vill komma bort från gasolen vid takarbeten, det är orsaken till att vi utvecklat konceptet med T-welder, som varmluftmaskinen heter, och takpappen Unic R. I Norge råder gasolförbud. På sikt tror vi att gasol försvinner vid takarbeten även i Sverige. Eldriften minskar risken för brand till ett minimum, vilket är tryggt för både entreprenören och beställaren, säger Robert Hellströmer, Trebolit.
Takpappen Unic R är baserad på en blandning av bitumen och gummi som uppges göra pappen starkare och mera lättsmält än vanlig papp. Eftersom den är starkare har tjockleken kunnat minskas medan rullarna innehåller tio meter papp i stället för åtta utan att rullarna blir tyngre.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.