Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Ny station byggs under väderskydd

Publicerad: 3 Mars 2020, 05:01

Bild 1/2  Hans-Fredrik Helldahl, Skanskas distriktschef i Kronobergs län.

Foto: Skanska

Skanska bygger just nu Växjös nya stations- och kommunhus. Arbetet sker under ett väderskyddande tält som gynnar såväl byggtakten som arbetsmiljön och säkerheten. Hans-Fredrik Helldahl, distriktschef i Kronobergs län, berättar mer.


Ämnen i artikeln:

byggarbetsplatsVäxjöSkanskaVöfabJernhusenväderskydd

Vad gör ni just nu?

– Just nu är vi mitt i utförandefasen. Trästommen är färdigmonterad och vi kompletterar med fasadarbeten och jobbar både in- och utvändigt med stom- och rumskompletteringar.

Arbetet sker under ett stort, väderskyddande tält. Vad har det för funktion?

– Skanska har i nära och god dialog med byggherren beslutat att det ska användas väderskydd vid träbyggnation, så fuktskyddet av trästommen var därför huvudsyftet. Men på grund av att vi håller arbetsplatsen torr har vi kunnat påbörja en stor del av arbetena mycket tidigare än vad som annars hade varit möjligt. Dessutom blir arbetsmiljön mycket bättre när alla kan jobba ”inomhus”.

Finns det fler finesser med tältet?

– Utöver väderskyddet har tältet två traverser som lyfter 12,5 ton vardera. Byggnaden är hundra meter lång och hade annars krävt två traditionella tornkranar. Nu slipper vi risken för exempelvis krankollisioner, vilket är bättre för säkerheten.

Byggnaden ska rymma både ett nytt stationshus och ett nytt kommunhus. Gör det projektet särskilt utmanande?

– Det blir en tredimensionell fastighetsbildning där Jernhusen kommer att köpa stationsdelen från vår beställare Vöfab, Växjö fastighetsförvaltning. Vi utför projektet i partnering, och vi har en väldigt bra dialog både med Vöfab och med Jernhusen.

När är ni färdiga med projektet?

– Byggmässigt kommer vi att bli klara till hösten. I mars, då huset är tätt, börjar vi ta bort väderskyddet. I mars 2021 börjar inflyttningen och till sommaren samma år blir det invigning.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.