Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nya pengar kan ge fler inspektioner

Publicerad: 13 maj 2015, 06:09

Bild 1/2  Håkan Olsson är chef för inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Foto: Arbetsmiljöverket

Bertil Sandberg är ensam bygginspektör i hela Östergötland. Nya anslag till Arbetsmiljöverket väcker hopp om fler kolleger och ett mer heltäckande inspektionsarbete.


– Ibland känns det nästan lite pinsamt att säga att man är ensam som inspektör i Östergötland där det pågår så många projekt, säger arbetsmiljöinspektören Bertil Sandberg på Arbetsmiljöverkets Region Öst.

Han delar ansvaret inom Region Öst tillsammans med en kollega som har hela Sörmland på egen hand. I tjänsten kan Bertil Sandberg inte heller fokusera heltid på bygg, där även alla anläggningsprojekt ingår, utan har också andra arbetsuppgifter. Cirka 75 procent av heltidstjänsten ägnas åt bygg. Sedan 2006 har Bertil Sandberg sett antalet inspektörer halveras i samband med den dåvarande regeringens nedskärningar.

– Nu handlar det mer om att skumma på ytan. Det finns många byggen som jag aldrig besöker. Långvariga byggen skulle jag vilja besöka flera gånger i och med att riskerna förändras över tid, men det blir det sällan tid över för, säger han.

Förlorarna under de år som har gått anser han är främst byggnadsarbetarna, men även företagen.

– Företagen får också betala för dålig arbetsmiljö. Det de sparar i ena änden får de betala för i den andra.

När Arbetsmiljöverket nu får ökade medel väcks hoppet om fler inspektörer.

– Jag skulle gärna se en eller två kolleger till här i Öster­götland. Jag är övertygad om att vi skulle kunna göra ett bättre jobb, säger Bertil Sandberg.

Håkan Olsson är chef för inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket. Han redogör för anslagen som regeringen aviserat. Redan i år är tanken att myndigheten ska få 20 extra miljoner och 2016 blir det 35 miljoner kronor i extra anslag. Fem miljoner kronor avsätts för 2017 utöver de vanliga anslagen. Totalt vill regeringen ge Arbetsmiljöverket 100 miljoner kronor för olika satsningar på arbetsmiljön.

– Arbetsmarknadsministern har tryckt på rekryteringen av fler inspektörer men vi är inte säkra på det här än. Beslut fattas i riksdagen i juni, säger Håkan Olsson.

2006 fanns 380 inspektörer för samtliga branscher. Därefter skars budgeten, enligt Håkan Olsson, ned med 35 procent. I dag har Arbetsmiljöverket 245 stycken inspektörer.

– Först nu har vi kunnat börja rekrytera efter många års neddragningar. Just nu går tjugoåtta inspektörer utbildningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.