Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nytt larm om utnyttjande av utländsk arbetskraft

Publicerad: 9 september 2010, 14:00

Byggnads i Skåne har upptäckt ett nytt fall där utländska byggarbetare inte fått någon lön, arbetat 60-70 timmar per vecka och har fått bo i en källare.


Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare, säger att det handlar om tre personer från Lettland som anställts av det lettiska företaget Metto Jumti för arbete på Stora Hammars skola i Vellinge. De tre lettiska byggarbetarna hade gått med i facket före semestern, och i förra veckan slog de larm om avtalsbrotten.

Den avtalade lönen ligger på 158 kr i timmen, men väl på plats har de tvingats skriva under anställningsavtal där de accepterar 16 kronor per timme. Därtill har arbetstiden uppgått till 60-70 timmar per vecka och de har fått bo i en källare. Enligt Torbjörn Johansson har två av killarna fått ett par tusenlappar i lön sedan i juni medan den tredje inte fått några pengar alls.

– Byggnads Skåne kommer från och med i dag att genomföra en indrivningsblockad mot det lettiska företaget så att de lettiska byggarbetarna får ut de avtalade lönerna. De lettiska byggarbetarna är medlemmar i Byggnads och vi kommer att ge de drabbade byggarbetarna logi och de får full konfliktersättning under den tid som blockaden fortgår. Det är vår förhoppning att blockaden ska leda till att frågan löses snabbt, säger Roland Ljungdell, ordförande Byggnads Södra Skåne.

Fakta/Med anledning av att Metto Jumti inte betalt klar och förfallen fordran till förbundets medlemmar för utfört arbete på Stora Hammars skola i Vellinge varslar förbundet härmed om indrivningsblockad bestående av blockad av allt arbete och total arbetsnedläggelse för allt arbete som normalt omfattas av förbundets branschavtal avseende byggnadsarbete.

Att arbetet försätts i blockad innebär att ingen får utföra blockerat arbete och blockaden gäller även om arbetet till delar eller i sin helhet överlåtes till annat företag. Indrivningsblockaden träder i kraft omedelbart, det vill säga torsdagen den 9 september 2010 kl. 07.00. Indrivningsblockaden pågår till dess full betalning erlagts. (faktauppgifter Byggnads)

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.