Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ola Månsson: Det är helt oacceptabelt

Publicerad: 26 februari 2014, 16:11

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, tycker det är obegripligt att Byggnads säger upp Byggavtalet.– Det innebär att vi nu står på ruta noll från våra avtalsförhandlingar 2013, då vi skulle ha ett treårigt avtal och fortsätta utveckla vår bransch för en sund och säker bransch, säger han.


Enligt avtalet som tecknades i fjol fick Byggnads möjlighet att säga upp det treåriga Byggavtalet redan efter ett år om man inte var nöjd med resultatet av den partsgemensamma arbetsgruppen för ordning och reda i byggsektorn.

Men att riva upp hela avtalet efter 12 månaders hårt arbete i programgruppen för ordning och reda, där båda parter kommit fram till en lösning, och undertecknat densamma är helt oacceptabelt, enligt Ola Månsson.  

– Det enda förslag som är juridiskt gångbart är det som man hade som förslag i rapporten. Det har de erfarna juristerna från båda parter kommit fram till. De har även prövat de lösningar som finns i våra grannländer, säger Ola Månsson.

Han undrar hur branschens parter ska kunna känna ett förtroende för att tillsätta arbetsgrupper och även komma överens om avtal i avtalsförhandlingar om avtalet kan rivas upp av högre instans för respektive part.

– Byggnads fick ett huvudentreprenörsansvar med full insyn från facket kompletterat med att det är ett lagförslag om svartarbete ute på remiss. Kan det bli bättre än så? Jag trodde inte det och nu står vi helt utan ett kollektivavtal men lagförslaget som täcker hela branschen är tack och lov inte stoppat! säger Ola Månsson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.