Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Operationsförtur och morgonjympa - så ska sjukskrivningarna minskas

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Jobb under sjukskrivning på Skanska

Sedan 1 maj kan de Skanskaanställda som är sjukskrivna för en arbetsskada jobba vidare med bibehållen lön. De kan utföra enklare arbetsuppgifter eller gå en kurs istället för att gå hemma.
-För den sjukskrivne kan det vara ett bra tillfälle att lära något nytt, säger Annika Adolfsson, arbetsmiljöchef på Skanska Sverige.
De förändrade sjuklönereglerna blev en spark i ändan men Skanskas nya rutiner har varit på gång länge. De har sneglat på sina norska kolleger som med stor framgång provat denna modell under två år.
Nu utvecklar Skanska en idébank med förslag på alternativa arbetsuppgifter. Det kan vara arbetsberedning inför nästa projekt eller att gå skyddsrond. De har också tagit fram lämpliga kurser.
Bedömningen är att många av de medarbetare som råkat ut för arbetsskador kan utföra alternativa sysslor.
-Jag har bara fått positiva reaktioner. Många anställda som varit sjukskrivna har kontaktat mig och sagt att de vill jobba med annat, säger Annika Adolfsson.
Detta är ett sätt förbättra rehabiliteringsarbetet. Den skärpta säkerhetspolicyn ska göra att arbetsolyckorna minskar.


Peab erbjuder förtur till operation

Alla anställda kan få förtur till operation på en privatklinik i Lund eller Malmö för att få personalen tillbaka i arbete så snabbt som möjligt.
-När människor får gå länge och ha ont är det sällan samhället hjälper till och det blir så småningom förtidspension, säger Tommie Björk, skyddsingenjör på Peab.
Byggnadsarbetare har ett fysiskt krävande arbete som sliter på kroppen. Belastningsskador på ryggar, axlar, armar, händer, fötter och knän är vanliga.
-Tar man inte belastningsskadorna i tid blir de kroniska. Har man ont i ett ben blir det också att man belastar det andra fel, säger Tommie Björk.
Förtur till operation är något som Peabs ägare och vd Mats Paulsson talat om i flera år och som nu blivit verklighet.
De räknar med att ungefär 20 byggnadsarbetare kommer att opereras varje år.
Redan andra dagen en Peab-anställd är sjukskriven ringer en läkare hem. På det sättet får den sjukskrivne läkarstöd tidigt och man får tidiga signaler vid belastningsskador.


JM satsar på friskvård

Christin Nilsson är ansvarig för rehablitering och friskvård på JM i Stockholm och berättar att de gjorde en stor satsning på friskvård 1995 med morgonjympa på byggena.
Fredrik Flink, lagbas på ett JM-bygge i Frösunda, har varit med på morgonjympan sedan starten för tio år sedan. Han tror att det minskar arbetsskadorna och skulle inte vilja vara utan uppvärmningen.
-Det märks direkt om man håller upp, speciellt på vintern, då är det inte bra att gå ut och jobba utan att vara uppvärmd, säger Fredrik Flink.
JM har också engagerat naprapat och massageterapeut som gör behandlingar på arbetsplatserna. Företaget sponsrar också de anställdas träningskort.
Sjukfrånvaron har minskat men trots alla insatser har den ändå inte sjunkit så mycket de senaste åren och det förebyggande arbetet utökas.
-Arbetsrotation måste vi jobba mer med och kommer att starta ett projekt i höst. Det behövs många olika åtgärder, säger Christin Nilsson.


NCC ökar satsning på rehabilitering

NCC har under flera år satsat på arbetsmiljön och enligt företagets egen statistik har både antalet olyckor och sjukdagar minskat.
Hälsa och säkerhet är en central enhet som fått ökade resurser de senaste åren.
-Det visar att vi menar allvar. Vi har också kommit igång arbetet ute i regionerna, säger personalchefen Peter Hellström.
NCC fokuserar mer än tidigare på rehabilitering för att få tillbaka personalen i arbete, de har tagit fram ett dokumentationssystem och arbetsmetodik för alla rehabfall och utbildat 40 rehab-handläggare. Rehabilitering handlar om att ta tag i gamla försyndelser. Friskvård ska motverka nya fall. NCC har bytt samarbetspartner för företagshälsovård och satsar mer på det förebyggande arbetet för att stimulera medarbetare till ett sundare liv. I det arbetet är morgonjympa på byggena en del.
Som ett försöksprojekt på ett par avdelningar i Norrland ringer de sjuka medarbetarna till ett call-center och får direkt tala med sjukvårdskunnig personal när de sjukanmäler sig.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.