Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Optimismen sjunker bland byggarna

Publicerad: 25 november 2011, 08:15

Pessimismen hos företagen ökar, ändå vill byggarna fortsätta anställa mer personal.


Sett i ett Europaperspektiv surfar den svenska ekonomin och den svenska byggmarknaden på den övre vågkanten. Men framtidstron blir allt skakigare.

– Vi kan konstatera att byggbranschen har blivit betydligt mer pessimistisk de senaste månaderna, även om läget för byggarna just nu är bättre än för ekonomin i dess helhet. Vi ser det rätt tydligt i Konjunkturinstitutets, KI:s, senaste barometerindikator, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, BI.

– Det kanske mest oroväckande är utgångsläget. Förra året ökade bygginvesteringarna med endast 3 procent. Vi har inte på långa vägar tagit igen investeringsbortfallet som följde efter den internationella finanskraschen 2008, säger Johan Deremar.

När det gäller KI:s så kallade konfidensindikator, det vill säga vad företagen tror om den närmaste framtiden, ligger bygg- och anläggningsföretagen fortfarande över noll. Detta till skillnad från det svenska näringslivet i dess helhet. På kort sikt bedöms byggmarknaden som normal eller något starkare än normalt.

Men kurvan är ändå tydlig: framtidstron har successivt försvagats under året.
Och tittar man på företagens förväntningar i ett ettårigt perspektiv är det riktigt dystert.

– Då är det ett veritabelt ras. Vid den senaste mätningen tror endast 10 procent på en förbättring. Särskilt anläggarna räknar med tuffa utsikter på ett års sikt, säger Johan Deremar.

Rent konkret har, enligt KI:s barometer, orderstockarna minskat stadigt sedan årsskiftet. Framför allt hus- och anläggningsbyggare är missnöjda med sina orderstockar.

Å andra sidan har den genomsnittliga varaktigheten på orderstockarna legat på en rätt jämn nivå under hela året. Under tredje kvartalet i år låg den genomsnittliga varaktigheten på 38 månader - vilket är en av de högst uppmätta noteringarna någonsin.

– Den allmänna pessimismen sätter också avtryck på den förväntade utvecklingen av anbudspriserna. Företagen räknar med att anbudspriserna faller framöver. Men det är inget som märkts av än så länge. För tredje kvartalet i rad anger istället 80 procent av byggarna att anbudspriserna ligger på oförändrad nivå, säger Johan Deremar.

På KI:s fråga "vad upplever ni som det främsta hindret för ökad produktion?" svarar 40 procent "otillräcklig efterfrågan", 30 procent "brist på arbetskraft" och 9 procent "finansiella restriktioner".

– Kredit- och finansieringsbiten tycks, trots skuldkrisen i Europa, ha klarat sig bra. Det är positivt. Däremot är den upplevda arbetskraftsbristen problematisk. Med tanke på företagens oro för konjunkturläget kan bristen på arbetskraft indikera att det finns en betydande matchningsproblem på byggarbetsmarknaden, säger Johan Deremar.

– Ännu mer motsägelsefullt är det att det är företag inom hus- och anläggningsbyggandet som hetast på gröten när det gäller att anställa nytt folk. Det är ju dessa företag som är mest pessimistiska om framtiden. Det är något som inte stämmer och det är dags för företagen att ta fram seriösa strategier för rekryteringen framöver, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.