Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Oväntat giftig luft i mögelhus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Tre av fyra mögelangripna hus innehåller höga halter av biologiska svampgifter. Halterna är upp till 500 gånger högre än man tidigare trott och kan kvarstå även efter fuktskadan torkat ut. Det visar ny forskning vid Lunds Universitet.


Det har hittills varit oklart vad som orsakar symptom som astma, trötthet, snuva och rinnande ögon hos de boende i ett fukt- och mögelskadat hus. Men med nya analysmetoder visar forskare från Lunds universitet att biologiska svampgifter kan ligga bakom besvären.

Mykotoxiner, gifter som bildas naturligt i mögelsvamparnas celler, hittades i 72 procent av alla undersökta prover av synligt mögel. Toxiner fanns även i 40 procent av det damm som samlats ovanpå dörrkarmar i samma lokaler.

- För det första vet vi att det nästan alltid bildas mykotoxiner vid mögelangrepp. För det andra har vi kunnat visa att de frisätts till luften från mögelangreppen, inte minst när svampen torkar, säger Lennart Larsson, docent i mikrobiologi vid Lunds universitet till tidningen Sydsvenskan.

Forskningsresultaten bevisar dock inte att det är mykotoxinerna som orsakar hälsoproblemen. Men Lennart Larsson anser ändå att man bör tillämpa försiktighetsprincipen. Därför räcker det inte med att bara torka ut en mögelskada. Man måste även byta ut angripet virke.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.