Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Papperslösa arbetare jobbar utan skydd

Publicerad: 17 september 2008, 14:26

En papperslös boliviansk man ska ha fallit nio meter från ett tak när han jobbade som snöskottare. En efterlysning sänds i radion, rykten florerar om vad som hänt honom och en appell sänds i närradion, men ingen känner till vad som blivit av kroppen. Kan mannen ha överlevt? Har han över huvud taget funnits?


Svart notis är berättelsen om ett antal människor som lever i samma land som vi andra, men med helt andra förutsättningar. De städar våra livsmedelsbutiker och kontor på nätterna, diskar våra ölglas, lägger golv. De saknar tillstånd att vara i Sverige men de har sina liv här. Svart Notis handlar om kärlek, längtan och lycka - men också om den sårbarhet det innebär att inte ha rätt till skola eller sjukvård, en kvinnas rädsla att personalen ska ringa polisen när hon ska föda barn och en snöskottares kamp för att få betalt för sitt jobb.

Nya Vällingby centrum invigdes våren 2008. Ägaren Svenska bostäder kände inte till att papperslösa arbetare jobbade på nätterna för att centrumet skulle bli klart i tid. Så till exempel berättar bröderna Garay från Bolivia om den rättslöshet de kände på den svenska arbetsmarknaden.

Stina Blomgren säger till Byggindustrin att hon blev chockad när hon såg hur de papperslösa hade det. Det är viktigt att vi får inblick i den här världen, och får se hur de papperslösa lever. Vi lever i parallella världar, säger hon.

Stina Blomgren är journalist, hon har tidigare rapporterat om de papperslösas verklighet i Dagens Nyheter, SVT:s Dokument Inifrån, Aktuellt, Rapport och Faktum. Hon är bosatt i Stockholm.

Reportageboken Svart notis från Bokförlaget Atlas  utkommer i morgon den 18 september.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.