Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Peab kritiseras hårt för bristande fallskydd

Publicerad: 3 December 2010, 13:26

Arbetsmiljöverket utökar sina inspektioner av Peab. Får nationellt förbud på hela sin verksamhet.


Fallskydden bedömdes som undermåliga när Arbetsmiljöverket besökte en av Peabs byggarbetsplatser i Halmstad 2008. Liknande problem upptäcktes när Peab gjorde takarbeten på Varlaskolan i Kungsbacka 2009.
För bara några veckor sedan hände samma sak igen när Arbetsmiljöverket kom till Storsjöskolan utanför Umeå, där Peab för tillfället utför arbeten på hög höjd.

– De stora företagen brukar vara duktiga på detta. Därför tycker jag att det är förvånande att ett företag som har kompetens och förmåga inte sköter de här elementära sakerna bättre, kommenterar Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

I juni 2009, efter de två första inspektionerna på Västkusten, förbjöd Arbetsmiljöverket Peab att utföra takarbete där nivåskillnaden är två meter eller mer om inte vissa villkor var uppfyllda. Till dem hör att det alltid ska finnas skyddsräcke, arbetsplattform, arbetskorg eller ställningar.

Förbudet gäller på alla Peabs byggarbetsplatser i hela landet fram till den 31 december 2010. I förbudet ingår att vite på 50 000 kronor döms ut om brister upptäcks på nytt. Att ett företag får ett nationellt förbud under ett och ett halvt år är inte vanligt, berättar Jan Swedberg.

– Vi brukar normalt lägga förbud på den enskilda byggarbetsplatsen eller inom respektive distrikt och inte nationellt. För tillfället har vi bara en handfull företag som har fått förbud på hela sin verksamhet i Sverige, säger Jan Swedberg.

Peab överklagade beslutet. Företaget ansåg att konsekvenserna var orimliga eftersom det handlade om enskilda anställda som hade frångått säkerhetsrutinerna, i båda fallen anställda som på eget bevåg struntat i att använda livlina och annan säkerhetsutrustning. Peab hävdade också att takarbetena var tillfälliga, och i sådana fall krävs inte fallskydd i form av bland annat skyddsräcken.

Men i oktober i år fastslog förvaltningsrätten i Göteborg att Peab brutit mot arbetsmiljölagen. Peabs överklagande avslogs och företaget kommer inte att överklaga igen, berättar Peabs chefsjurist Karin Malmgren.

– Vi kommer att lägga ännu mer fokus på de här frågorna i och med detta. Men beslutet känns hårt eftersom vi inte styr över varje medarbetare i varje sekund. Vi kan inte ha en arbetsorganisation som övervakar hela tiden, säger Karin Malmgren.

Men Jan Swedberg på Arbetsmiljöverket hävdar att ansvaret för arbetsmiljön ytterst alltid ligger på arbetsgivaren.

– Att skjuta över ansvaret för arbetsmiljön på den enskilde är helt fel. Däremot kan det vara skäl för omplacering eller uppsägelse av den arbetstagare som bryter mot bestämmelserna, säger Jan Swedberg.
Peab klandras i domen för att ha dröjt med att informera berörda inom hela företaget om vikten av att alla anställda alltid följer fallskyddsrutinerna.

– Händer detta igen ska vi informera samtliga linjechefer i landet. Om Arbetsmiljöverket anser att det är en bra metod prövar vi den. Hittills har vi bara informerat samtliga när det inträffat allvarliga olyckor och tillbud. Vi har jobbat kontinuerligt med de här frågorna genom åren och fortsätter informera om att detta inte kan accepteras, säger Karin Malmgren.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.