Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Peab samlade sig för säkerhet

Publicerad: 10 september 2015, 08:42

Håkan Olsson längst till höger med vit hjälm och Roger Andersson, blåa jeans i mitten under Peabs säkerhetsvecka. Foto: Christina Adlers

Peabs årliga arbetsmiljövecka för att belysa arbetsmiljöfrågorna engagerar företagets chefer. Förra veckan besökte företagets chefer omkring 500 arbetsplatser där de mötte medarbetare och samtalade om säkerheten kring den egna arbetsmiljön.

Ämnen i artikeln:

Peab Sverigearbetsmiljösäkerhet

I Malmö besökte regionchef Håkan Olsson Peabs byggarbetsplats i Västra Hamnen där företaget ska bygga 130 ungdomsbostäder åt MKB, samt en idrottshall med tillhörande multiarena och utemiljö till Malmö stad och Stadsfastigheter.

Peab är totalentreprenör och ännu så länge har bygget inte kommit så långt, just nu håller Strängbetong på att montera stommen. Utemiljön ska vara klar i november och bostäderna inflyttningsklara i december 2016. Dessförinnan ska skolungdomar ha tillträde till multiarenan samtidigt som bostadsbygget pågår.

– Det blir en utmaning arbetsmiljömässigt och vi för dagliga diskussioner om planeringen. Det är en arbetsmiljö där även byggherren ställer krav, säger Roger Andersson, platschef.

– Arbetsmiljön är viktigast i verksamheten och för att uppnå säkerhet och trygghet måste vi diskutera både det som är enkelt och kämpigt att åtgärda, för att få en förståelse för målet att halvera antalet olyckor till högst fem personer fram till 2017. Och då pratar vi om olyckor som ger minst åtta timmars frånvaro per en miljon arbetade timmar. Men det är också viktigt att rapportera tillbud och här vet vi att det finns ett mörkertal, säger Håkan Olsson.

"Svårt veta vad tillbud är"

De tjänstemän och hantverkare som har samlats är medvetna om problemet, men tycker samtidigt det är svårt att veta vad ett tillbud är.

Varje måndag har Peabs medarbetare och underentreprenörer ett gemensamt möte då frågor om arbetsmiljön, skyddskläder och vikten av en städad arbetsplats ständigt står på agendan.

– Vi har alltid ett startmöte med nyanlända underentreprenörer, det är bara i dialog vi kan hjälpas åt att bli bättre, säger Roger Andersson.

Inför årets arbetsmiljövecka har Peab tagit fram en affisch med pratbubblor där hantverkare och tjänstemän ska fylla i aktuella säkerhetsfrågor som ska följas upp varje månad tillsammans med platschefen.

– Affischen ska sedan rapporteras vidare uppåt, säger Roger Andersson.

"Kan alltid bli bättre"

Den årliga arbetsmiljöveckan betyder mycket säger Peabs anställda i Västra Hamnen. Attityder och värderingar kan alltid bli bättre men de framhåller gärna att arbetsplatsen är välorganiserad och att man har sjysta attityder till varandra.

– Och jag tycker det är roligt att vara här, tillägger arbetsledare Sandra Olofsson. Något som är väl så viktigt och som de andra instämmer i.

Christina Adlers, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev