Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Peab svarar på kritiken från Uppdrag granskning

Publicerad: 21 april 2016, 14:23

Enligt Urban Alm har arbetsmiljön på Mall of Scandinavia inte varit sämre än på andra Peab-byggen.

Foto: Peab

Urban Alm, förhandlingschef på Peab, säger att problemen som framkommer i gårdagens Uppdrag granskning inte beror på brister i Peabs rutiner. Han menar att det handlar om att enskilda individer begått misstag, men att de misstagen fångats upp och rättats till tack vare ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.


Ämnen i artikeln:

PeabMall of Scandinavia

Enligt Urban Alm har arbetsmiljön på Mall of Scandinavia inte varit sämre än på andra Peab-byggen.

– Absolut inte. Vi har haft ett jättebra systematiskt arbetsmiljöarbete på Mall of Scandinavia. Att enskilda individer begår misstag är något som kan hända. Det viktiga är att ha ett system som fångar upp och rättar till de misstagen, och det har vi haft på Mall of Scandinavia, säger Urban Alm.

Läs mer: Skarp kritik mot Peab.

När det gäller brotten mot avtalsenliga löner och långa arbetspass – upp emot 48 timmar i vissa fall enligt Uppdrag granskning – så tar Urban Alm starkt avstånd.

– Det är helt oacceptabelt att det förekommer arbetsgivare som låter sina anställda jobba de långa passen. Om det hade kommit till vår kännedom så hade vi tagit upp det med den arbetsgivaren, säger han.

Enligt Urban Alm så har Peab gjort en rad kontroller av sina underentreprenörer, bland annat har de kontrollerat att underentreprenörens anställda omfattas av kollektivavtal. När underentreprenören i sin tur anlitat en underentreprenör har Peab genom avtal överlåtet ansvaret för kontroll på sin egen underentreprenör.

– Vi har också gjort stickprovskontroller men vi har inte kunnat identifiera de här bristerna som framkommer i programmet, säger Urban Alm.

Urban Alm berättar att Peab löpande ser över sina rutiner, bland annat inom arbetsmiljö och inköp, men hittills har avslöjandena i Uppdrag granskning inte resulterat i några konkreta åtgärder.

– Programmet beskriver en bransch i förändring med fler företag, fler utländska aktörer. Vi måste anpassa oss till det, men i det är det otroligt viktigt att värna om den svenska modellen där medarbetare är fackligt anslutna och företagen är anslutna till arbetsgivarorganisationer. Den står vi fullt ut bakom, säger Urban Alm.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

PeabMall of Scandinavia

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News