Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Pride 2010: Byggföretag värnar mångfald

Publicerad: 26 juli 2010, 13:56

2010 års Pride-festival har firats. Byggindustrin tog pulsen på sommaröppna storföretag: Vad görs för att alla ska känna sig lika behandlade på arbetsplatsen?


Många svenska företag deltar i Pride-festivalen; dels som sponsorer, dels i karnevaltåget. Byggindustrins rundringning visar att även om inte de tillfrågade företagen aktivt deltar i Pridefestivalen så finns en policy och en medveten plan att integrera människor ur sexuella minoriteter, så kallade *HBT-personer i företagen. *HBT står för homo-, bi- och transsexuella.

Siv Axelsson, personal- och informationsdirektör, WSP Group samt WSP Sverige:
Uppmärksammar WSP Pride-festivalen?
- Nej.

Hur bemöter WSP HBT-personer och hur arbetar ni med frågan?
- Vi har en policy som säger att alla medarbetare har samma rättigheter oavsett sexuell läggning, kön, religion och etnicitet. Jag tycker det finns en tågordning, jämställdhetsfrågor har vi jobbat med länge, sen kom etnicitet eftersom vi är globalt företag, sexuell läggning är den frågan som vi arbetat minst med, då vi exponerats minst för den. Anledningen till att det är så beror säkert på att vi har blivit påminda om jämställdhetsfrågor av media och medarbetare; hbt-frågan har mig veterligen aldrig lyfts fram. Jag har jobbat i 14 år och kan inte påminna mig att frågan ställts på sin spets. Men generellt ska alla behandlas lika.

Hur är klimatet i branschen i stort för dessa personer?
- Jag kan tro att ju manligare kulturen är ju svårare är frågan att lyfta. Ju mer jämställt och etniskt blandad det blir, ju lättare blir det att lyfta fram frågan.

Per-Lennart Berg, pressansvarig, Skanska Sverige:
Uppmärksammar Skanska Pride-festivalen?
- Skanska arrangerar inga aktiviteter med anledning av Pridefestivalen.

Hur bemöter Skanska HBT-personer och hur arbetar ni med frågan?
- Vi på Skanska har blivit bättre och bättre på att möta och ta omhand alla människor, hos oss finns det en plats för alla, inte bara de som traditionellt har arbetat i branschen. Att vi fortsätter att vara bäst på att bemöta människor innebär att vi kommer att kunna rekrytera de duktigaste medarbetarna, oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning en förutsättning för att fortsätta vara framgångsrika. Vi arbetar för att vara ett företag som ser mångfald som något positivt och som tar tillvara alla medarbetares kunskap, erfarenhet och idéer.
- Till stöd har Skanska Sverige en plan för lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter - "Plan för lika behandling" - oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder, deltidsarbete eller tidsbegränsad anställning. Planen gäller för alla medarbetare i Skanska Sverige och i alla våra affärssammanhang.

Hur är klimatet i branschen i stort för dessa personer?
- Det finns en blandad bild i branschen, som i övriga samhället. Inom Skanska arbetar vi aktivt för att vi och branschen ska bli bättre på att acceptera olikheter hos människor.

Gösta Sjöström, pressansvarig, Peab.
Uppmärksammar Peab Pride-festivalen?
- Inte på annat sätt än att Peabs dotterföretag Stockholm Entreprenad ansvarar för städningen efter karnevalståget, på uppdrag av Stockholms stad.

Hur bemöter Peab HBT-personer och hur arbetar ni med frågan?
- Peab har en likabehandlingsplan, som bygger på alla människors lika värde och på diskrimineringslagen. I Peab har alla samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

Hur är klimatet i branschen i stort för dessa personer?
- I de enkäter vi årligen gör i vår koncern, det vi kallar Handslaget, har frågan om förekomst av någon form av sexuella trakasserier mycket låga tal.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.