Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Problemen på Mall of Scandinavia inte unika

Publicerad: 10 maj 2016, 09:31

Bild 1/2  Pierre Gustafson, arbetsmiljöinspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket.

Foto: Privat

Tidigare i vår avslöjade SVT:s program Uppdrag granskning att det förekommit mycket allvarliga arbetsmiljöbrister vid Peabs prestigeprojekt Mall of Scandinavia. Pierre Gustafson, inspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket, säger att han känner igen problematiken från flera av projekt som Arbetsmiljöverket besökt.


Ämnen i artikeln:

PeabArbetsmiljöverketMall of Scandinavia

Mall of Scandinavia var inte ett av de projekt som fick besök inom ramen för satsningen Stora byggföretag, men Pierre Gustafson har försökt sätta sig in i projektet i efterhand. Av de brister som framkom i Uppdrag granskning ser Pierre Gustafson särskilt allvarligt på de långa arbetspassen som förekom hos Peabs underentreprenörer, upp till 48 timmar i vissa fall.

Läs mer: Skarp kritik mot Peab.

– Jobbar du så långa pass kan du omöjligt vara skärpt. Du utsätter både dig själv och andra för risker, säger han.

Han berättar att långa arbetspass är ett generellt problem inom bygg.

– Det gäller inte minst byggnadsarbetare som kommer till Sverige från andra länder för att jobba. De säger att de jobbar mycket när de är här och är lediga när de åker hem, säger han.

När Peab kommenterade kritiken från Uppdrag granskning i en intervju i Byggindustrin den 21 april hävdade Urban Alm, förhandlingschef på Peab, att arbetsmiljön på Mall of Scandinavia inte varit sämre än på andra Peab-byggen. Pierre Gustafson tror att det kan stämma.

Läs mer: Peab svarar på kritiken från Uppdrag granskning.

– Man kan fråga sig om de menar att arbetsmiljön varit lika bra, eller lika dålig, som i deras andra projekt. Liknande saker kan säkert förekomma på andra Peab-byggen. Det är oroväckande. Det är ett problem, säger Pierre Gustafson.

Antalet tillbud som Arbetsmiljöverket fått kännedom om på Mall of Scandinavia är inte onormalt högt för ett så stort bygge.

– När jag träffade Peabs ledning för ett år sedan berättade de att Mall of Scandinavia var ett av de mest utmanande projekten de haft ur arbetsmiljösynpunkt. Tidspress, många aktörer och storleken bidrog. De tyckte då att de löst det på ett bra sätt. Men med tanke på de långa arbetspassen är det kanske mer tur än skicklighet att det inte hänt något värre, säger Pierre Gustafson.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.