måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Rensopat på bygget ger bäst resultat

Publicerad: 18 april 2016, 05:37

Forskning visar att ostädade byggen läcker resurser. Foto: Johan Kindbom

En städad arbetsplats blir tryggare, trivsammare och mer produktiv. Trots det är städning ofta ett problem. Peab vill hela tiden förbättra sina städrutiner och har låtit två byggingenjörstudenter forska om ämnet. Och på Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen utnyttjar man nu lugnet före stormen för att planera för ett rent bygge.

Ämnen i artikeln:

byggstädningPeab Sverigearbetsmiljösäkerhetstädning

Platsen där Stockholm Lighthouse ska stå ligger på anrika Kvarnholmen, KF:s gamla område, och har redan varit en byggarbetsplats i flera år. Först revs den gamla silon på platsen, sedan sprängdes 45 000 kubikmeter berg bort. Nu har man byggt tre våningar garage och just påbörjat det första bostadsvåningsplanet med hisnande vacker och hisnande dyr utsikt mot Djurgården.

Strängbetong är på plats den här dagen och monterar stommarna till de hus som enligt en sträng detaljplan har i uppgift att efterlikna den gamla silon.

Att bygget är i ett stomskede gör att städningsproblematiken ännu inte kommit till sitt stökigaste skede. Det är enbart en entreprenör på plats än så länge och montaget av prefabväggar skapar inte mycket oreda. Först när man börjar med de invändiga stomkompletteringarna kommer läget skärpas.

Men David Kouaib, Peabs arbetsledare med särskilt fokus på logistik är ändå där och håller ordning på entreprenören.

– Jag måste se till att killarna sköter sig och gör rätt, säger han.

Sätter ribban högt

För David Kouaib är det viktigt att man sätter ribban för städning högt redan med de första inblandade i ett byggprojekt.

– Är man tydlig från början när bygget startar med vilka regler som gäller, då blir det bättre sedan. Om första gänget börjar med att göra rätt blir det som en dominoeffekt. Då blir det inga problem mot slutet, säger han.

För David Kouaib, arbetsledare med särskild inriktning på logistik på Peab, är det viktigt att man sätter ribban för städning högt tidigt i projektet. Foto: Johan Kindbom

På många byggarbetsplatser är städning en fråga som kommer upp på byggmöte efter byggmöte. Det märkte Studenterna Evelina Andersson och Erica Karlsson när de studerade till Byggingenjörer på Högskolan i Borås.

– Vi hade haft sommarpraktik på olika Peab-byggen och framför allt där jag var var det väldigt stökigt. Det var stressigt och mycket folk som rörde sig och saker låg fel hela tiden. Det här diskuterades på lagbasmötena och alla lovade bättra sig, men nästa vecka var det samma snack igen, säger Evelina Andersson.

Bristen på städning gav dåliga effekter.

– Att inte ha ordning gör att man förlorar tid, man tappar bort saker, får beställa nya och det sinkar kvaliteten på den slutliga produkten. Det skapar också en arbetsplats där man inte trivs, säger Evelina Andersson.

Olika syn på vad som är rent

Tillsammans med Erica Karlsson fick hon i uppdrag av Peab att titta på byggarbetsplatser där städningen fungerar bra. I sitt examensarbete besökte studenterna fyra av företagets bostadsrättsprojekt i Göteborgsområdet. Uppgiften var att hitta nya aspekter på vad som gjorde att städning fungerade bra på vissa byggen.

– Det viktigaste vi kom fram till var att alla har olika uppfattning om vad man anser vara en städad arbetsmiljö. Därför är det nödvändigt att man kommer fram till en gemensam bild om hur det ska se ut när det är städat, säger Evelina Andersson.

Människor har även olika anledningar till varför de vill hålla rent. Det kan vara en poäng för arbetsledaren att utröna vad de anställda drivs av – att ställa upp för gruppen, att snabbt bli klar med projektet eller att kanske få en belöning.

– Några hade tidigare jobbat med städronder, där man efter en viss bestämd tid fick till exempel smörgåstårta då man lyckats hålla 80 procent av utrymmena städade efter den nivån man kom mit överens kring. Det kan vara bra, men samtidigt kan det också bli så att man vänjer sig vid materiella belöningar och därför måste öka dem hela tiden, säger Evelina Andersson.

Man kom också fram till att arbetsledarna bör arbeta in att det är varje individs ansvar att se till att man uppnår den städnivå man vill ha, snarare än att man har en speciell tid då man alltid städar.

Att arbeta med bilder hjälper

Att arbeta med bilder kan vara ett bra sätt att åskådliggöra den gemensamma städnivån.

– Om man visar en bild på ett rum och hur man önskar att det skulle se ut efter att man har dammsugit det så kan man visa att det inte ska vara reglar längs väggar, överblivna gipsskivor eller sladdar på golvet och att allt är upphängt och tydligt. Man kan beskriva väldigt bra med bilder, det tror vi mycket på, säger Evelina Andersson.

Andra hjälpmedel man kan använda sig av är IDI profiler- alltså en sorts instrument för att mäta individers olika beteende och drivkrafter, APD-planer, rutiner och tillbudshantering, tycker uppsatsförfattarna. Att hålla en arbetsgrupp per våningsplan i taget är också en bra metod för att slippa kaos.

– Vi tycker framför allt att man ska planera ordentligt innan man drar igång. Platsledningen måste skapa rätt förutsättningar, med städmaterial på rätt ställe, containrar där de ska stå och krokar där sladdar hängs upp, säger Evelina Andersson.

Dammsugare till varje våning

Evelina Andersson och Erica Karlsson jobbar nu på Peab i Sverige och NCC i Norge. Deras uppsats finns som ett kunskapsdokument som Peab-anställda och andra kan använda sig av. Evelina som nu är arbetsledare på ett byggprojekt i Göteborg och Borås har redan hunnit låta sig inspireras lite av uppsatsen.

– På ett bygge där jag var lyssnade vi mycket på vad entreprenörerna och de anställda behövde. Snickarna önskade då en egen dammsugare på varje våningsplan så att de slapp släpa den i hissen upp och ner. Det fungerade väldigt bra, säger hon.

Läs mer: Fem tips för renare byggen.

Tillbaka på Stockholm Lighthouse visar David Kouaib upp APD-planen där man planerat in de ytor där man i framtiden kommer ha ett antal stora kärl som kan fyllas eftersom och dras ut till angivna platser för tömning. Han pekar också ut den lilla bomliften som redan är satt i arbete. Den viner fram och tillbaka mellan byggarbetsplatsen och containrarna och kommer få en ännu viktigare roll i framtiden när det blir mer avfall.

– Vi kommer ha ännu fler kärl för sortering framöver, säger David Bovaib och visar broschyren med en lathund för var olika material ska sorteras.

Jesper Johansson från Strängbetong kommer ut ur en av etagelägenheterna som företaget monterar idag. Han är skyddsombud för Strängbetong och berättar att arbetslaget har som rutin att städa varje dag i slutet av arbetsdagen.

– Alla avslutar sitt pass med att städa och göra rent efter sig. Vi ser till att göra allt klart i ett rum, sedan skrapar och städar vi, så att vi slipper komma in och smutsa ner igen, säger han.

”Inte populära om vi lämnar smuts”

Jesper Johansson märker av att städning blir allt viktigare.

– För oss som underentreprenör är det viktigt att prioritera städning, då är det lättare att förhandla jobb i framtiden. Lämnar vi smutsigt efter oss blir vi inte populära, säger Jesper Johansson.

För att vara förberedd inför mer pressade städförutsättningar har Peab gjort APD-planer för hur man kommer att göra när 80 Peab-anställda och entreprenörer ska finnas på plats. Faktorer som trivsel, säkerhet, återvinning och resurssparande är goda anledningar till att hålla rent för företaget.

Johan Bergholm, projektchef på Stockholm Lighthouse, ser till att undvika konflikt mellan de anställda och entreprenörerna genom att handla upp entreprenörer med rätt inställning och alltid ha med städning i avtalet. Foto: Johan Kindbom.

Stockholm Lighthouses projektchef Johan Bergholm säger att man i det yttersta vill undvika konflikter med de anställda och entreprenörerna, och därför jobbar så mycket förebyggande man kan i stället och att Peab alltid handlar upp entreprenörer med rätt inställning och tar med städning i avtalet.

– Det kokar ner till att det ska finnas en teamkänsla där man tar ett gemensamt ansvar. Släpper det någonstans kan den falla. Teamkänslan är en utmaning på alla arbetsplatser, säger Johan Bergholm.

Många byggprojekt blir pressade i slutskedet, men det får inte påverka, tycker Johan Bergholm.

– I sådana tider får man vara ännu tydligare, det leder inte till något gott att inte städa. Är det inte städat så ökar det markant risken för olyckor, så vi skulle aldrig acceptera att det blir stökigare.

Undviker att köpa in städning

Enligt Johan Bergholm får Peab allt fler erbjudanden om att köpa in byggstädning. Men det försöker de undvika.

– Vi vill att varje individ ska ta ansvar. I komprimerad miljö i innerstan kan det kanske vara en poäng att ha hjälp med städningen, men inte annars tycker jag, säger Johan Bergholm.

Han håller med om att det bästa är att jobba med löpande städning. Men efter mycket stökiga perioder kan man utlysa storstädning.

– Då säger vi en tid - på fredag klockan tio är det storstädning. Om alla städar på bygget samtidigt då blir det jättefint, säger Johan Bergholm.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev