söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Rivning får orättvis stämpel"

Publicerad: 27 maj 2016, 05:18

Bild 1/2  Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier region Mellan. Foto: BI

Precis som vid andra byggnadsarbeten är säkerheten vid rivningsjobb oerhört viktig. Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier region Mellan, åker ut till medlemsföretagen för att prata om risker och säkerhet.

Ämnen i artikeln:

rivningarbetsmiljöNorrtälje

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I maj har Patrik Jakobsson bland annat besökt ett rivningsprojekt i Norrtälje hamn där NKR Demolition arbetar. Byggindustrin har tidigare berättat om hur de lyft upp en 14 ton tung grävmaskinen till taket på en silo som ska rivas.

– Jag är nyfiken på hur de har gjort riskbedömningarna. Exempelvis kan de inte lyfta upp någonting så tungt som en grävmaskin utan att veta hur konstruktionen ser ut, säger Patrik Jakobsson.

Webb-tv: Jättelyftet i Norrtälje.

Inom Patrik Jakobssons arbetsområde finns cirka 580 företag från Linköping till Mora, men även andra företag som har sin hemvist någon annanstans, men är verksamma i den regionen.

– De flesta företag jag får komma ut till har en bra arbetsmiljö. Det finns en stämpel på rivningsbranschen att den är oseriös och har stora brister i arbetsmiljön, men det ser inte ut så i dag. Det är seriösa företag, säger Patrik Jakobsson.

Mötet med NKR Demolition i Norrtälje bekräftade hans tes.

– De har ett jättefint arbetsmiljöarbete. Det är ett unikt projekt. Det är inte ofta man sitter uppe på ett 60 meter högt torn och river betong. Jag var intresserad av att veta hur de hade tänkt och gått till väga. De hade verkligen gjort systematiska riskbedömningar. Ibland är det bra för oss att komma ut och bara lyssna till hur andra har gjort, säger Patrik Jakobssson.

Han beskriver bland annat hur alla skyddsrondsprotokoll och andra dokument var väl uppdaterade.

– Utmaningen med att jobba på ett bygge är att den ena dagen aldrig är den andra lik. Det kräver att man hela tiden uppdaterar sina arbetsmiljöplaner. Det är nya risker varje dag.

Materal från sädeshanteringen i silon i Norrtälje rivs bort och sorteras. Allt material från rivningen återvinns och återanvänds.

Foto: Mattias de Frumerie

Sedan avtalsrörelsen 2012 då flera arbetsgivarorganisationer, däribland Sveriges Byggindustrier, och flera fackförbund kom överens om att ta ett gemensamt grepp om säkerhetsfrågorna har arbetsmiljöarbetet ute i företagen förbättrats, tycker Patrik Jakobsson.

– Vi gör fler besök i dag och företagen är mer angelägna om att få hjälp, säger Patrik Jakobsson.

Startskottet för den partsgemensamma satsningen gick den 17 april 2012. Målet är att uppnå säkra arbetsplatser där ingen omkommer eller skadas. Sveriges Byggindustrier har avsatt 50 miljoner kronor till satsningen och anställt sex arbetsmiljörådgivare som jobbar runt om i landet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev