Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Rot för bubbelbad- men inte för fuktskada

Publicerad: 21 juni 2010, 10:01

Skador som täcks av försäkring får ingen skattereduktion. Detta förtydligas nu av Skatteverket.


Frågorna till Skatteverket om vad som täcks av Rot-avdraget är fortsatt många. Nu försöker myndigheten skapa större klarhet, både hos privatpersoner och bland sina egna anställda, om vad som gäller i samband med försäkringsersättningar.

– Det har varit oklarheter kring vilka tilläggsarbeten som man kan få ersättning för. Vi har förtydligat vad det är som gäller, säger Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Rot-avdrag kan inte beviljas för arbete där försäkringsersättning har betalas ut. Men om man i samband med åtgärdandet av försäkringsskadan också gör tilläggsarbeten, som inte har att göra med återställandet av den ursprungliga skadan, kan skattereduktionen medges.

För att tydliggöra detta ger Skatteverket två exempel. En man som fått ersättning från sitt försäkringsbolag för att åtgärda sitt fuktskadade badrum söker om skattereduktion för att ersätta den gamla våtrumsmattan med klinkers. Han får inte göra rot-avdrag för detta.

En kvinna som fått samma typ av försäkringsersättning för att åtgärda en vattenskada i badrummet låter montera ett bubbelbadkar i samma veva. Hon får däremot skattereduktion eftersom badkaret inte har direkt samband med åtgärderna för att återställa vattenskadan.

– Hantverkaren kan alltid ringa och fråga Skatteverket vad det är som gäller. Den privatperson som inte är nöjd med sitt beslut kan alltid överklaga, säger Pia Blank-Thörnroos.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.