Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Säkerhetsarbetet stärks

Publicerad: 3 juli 2013, 13:12

"Säkra arbetsplatser - livsviktigt" - detta var rubriken på ett seminarium anordnat av olika aktörer inom byggbranschen på den andra dagen av Almedalsveckan i Visby.


Samma dag - den 2 juli - avgavs i Visby en avsiktsförklaring av 17 tunga företrädare för byggbranschen med rubriken "Vi ska ha säkra byggarbetsplatser i Sverige."Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, inbjuden gäst, tackade och tog emotdet viktiga dokumentet.

- Alla vet att arbetslinjen är viktig för alliansregeringen. Jag vill understryka attarbetslinjen även inkluderar en god arbetsmiljö, sade Engström först av allt.

- Som helhet har vi en god arbetsmiljö i Sverige, men statistiken visar faktiskt påen liten ökning av arbetsplatsolyckorna de allra senaste åren. Detta måste vivara uppmärksamma på, och vända tendensen, även om den är svag, sade Engström.

Som en avde vanligaste orsakerna till arbetsplatsolyckor nämnde hon det höga tempot och den ökande stressen i arbetslivet. Ministern myntade även ett nytt uttryck under seminariet: "Jag ska bara-fenomenet". Samtliga närvarandebranschrepresentanter nickade igenkännande.

Tomas Tavér, VD för Frigonor Kylmontage Service AB, tog upp tråden frånarbetsmarknadsministern. En av utmaningarna för cheferna inom byggbranschen är "de unga, nyutbildade killarna, som betraktar sig som odödliga".Dessa ungdomar är viktiga för produktionen, men det är en utmaning förarbetsledare och chefer att förändra deras attityder, vänligt men bestämt.

Pierre Olofsson, VD för Skanska, berättade om den värsta dagen i hans liv som chef för Skanska. En byggnadsarbetare blev överkörd och dog av skadorna. Sådant kan man aldrig glömma. Men det gäller också att lära sig av en sådan tragisk upplevelse.

- Vi som chefer har ett jätteansvar - på samtliga nivår. Ser man något som ser farligt ut, ingrip omedelbart! manade Pierre Olofsson.

Trots de dramatiska förbättringar som skett inom arbetarskyddet under de senastedecennierna i Sverige, så inträffar det ännu idag i genomsnitt en dödsolycka iveckan på arbetsmarknaden totalt. Detta konstaterades av Håkan Olsson,avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

-Tidspressen, prispressen och bristande kunskaper om lagstiftning och ansvar ärde viktigaste orsakerna, sade Olsson. Och så har vi de unga, nyanställda medarbearna, som vill visa sig på styva linan. De som inte vill fråga eller är rädda för att visa sig dumma. Det är en svår och viktig uppgift för arbetsledarna att hantera detta på ett bra sätt.

Enligt den avsiktsförklaring som publicerades den 2 juli i Almedalen av de 17 tunga bygg-företrädarna är målsättningen att ingen medarbetare ska förolyckas på sin arbetsplats på grund av säkerhetsbrister. För att uppnå nollvisionen skall manöka branschens kunskaper och kompetens inom arbetsmiljöområdet. "Säkerhetstänkandet ska bli brett förankrat i hela branschen genom att säkerhetsfrågorna sätts i fokus på arbetsplatserna" heter det i dokumentet.

Gösta Grassman

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.