lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Saknas: utbildade samordnare av arbetsmiljön

Publicerad: 3 december 2009, 15:17

Byggherrarna hinner inte med – nu får de ett år till på sig att utbilda sina byggarbetsmiljösamordnare.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Det är viktigt att företagen får den tid som behövs för att hinna genomföra utbildningar med god kvalitet, säger Gilbert Önsten på Arbetsmiljöverket.

Den 1 januari 2009 ändrades arbetsmiljölagen och föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete. De nya reglerna berör främst byggherren och handlar om samordning och ansvarsfördelning under hela byggprocessen.

En byggherre är numera skyldig att utse en lämplig byggarbetsmiljösamordnare, både för planering och projektering av byggnads- och anläggningsarbetet, och för utförandet av arbetet. Att utse en byggarbetsmiljösamordnare befriar dock inte byggherren från ansvar för de uppgifter som byggarbetsmiljösamordnaren ska utföra.

Men branschens företag har haft svårt att hinna utbilda sina byggarbetsmiljösamordnare. Beslutet om det nya regelpaketet kom en kort tid innan det skulle träda i kraft vid årsskiftet 2009. Därför skjuts utbildningskravet upp ett år och träder istället i kraft 1 januari 2011. Egentligen skulle byggarbetsmiljösamordnarna fått sin utbildning under 2009, men enligt Gilbert Önsten på Arbetsmiljöverket var det oklart ända fram till i april i år exakt vad utbildningen skulle innehålla.

– Det var en diskussion mellan oss och branschen om utbildningens innehåll, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev