Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Samarbete kring säkerheten mellan BI och TMF

Publicerad: 20 mars 2013, 16:11

Sveriges Byggindustrier, BI, och Trä- och Möbelföretagen, TMF, gör nu en partsgemensam satsning i Prevents regi för att öka säkerheten och förbättra arbetsmiljön inom bygg-, trä- och möbelbranschen. Målet med satsningen är  att öka medvetenheten om säkerhetsfrågorna hos företagsledning och medarbetare, främst i små och medelstora företag.


Arbetsmiljöverket anser att det finns ett behov av ökade kunskaper inom arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor i många mindre företag. Sveriges Byggindustrier och TMF håller med och arbetar sedan flera år tillbaka, var för sig, med dessa frågor. Nu har det alltså blivit dags att göra gemensam sak.

– Vi arbetar proaktivt med utbildningar och information, vi följer utvecklingen inom forskning och gällande lagstiftning och bistår våra medlemsföretag med individuell rådgivning. Samtliga insatser syftar till att höja kunskapsnivån och öka engagemanget i säkerhetsfrågorna hos företagsledning och arbetstagare, säger Charlotta Gottschalk Dieden, ansvarig för satsningen En säker arbetsplats på Sveriges Byggindustrier.

Framgångsrikt säkerhetsarbete är förankrat på högsta ledningsnivå och skapas genom samarbete. På arbetsplatsen måste alla medarbetare hjälpas åt för att skapa en bra arbetsmiljö, och var och en måste förmås att tänka på sitt eget skyddsansvar och ta det på allvar.

– Det är arbetsledningen som lägger grunden till en bra säkerhetskultur genom att föregå med gott exempel och visa vilka attityder och beteenden som ska gälla. Det är viktigt att skapa ett positivt engagemang kring säkerhetsfrågorna, att uppmuntra rätt säkerhetsbeteende och korrigera felaktigheter, säger Charlotta Gottschalk Dieden.

– Dessutom lönar det sig att arbeta strategiskt med säkerhetsarbete. En säker arbetsplats skapar trygghet och tillit mellan medarbetare. Det visar sig också i resultatet, säger Martina Hallgren, arbetsmiljöexpert hos Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.