Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Satsning på arbetsmiljö ska minska skador

Publicerad: 2 oktober 2013, 14:28

Arbetsmiljöverket satsar stort på förebyggande arbetsmiljöarbetet under tre år. Målet är att minska antalet skador och olyckor, bland annat på byggarbetsplatser.


Varje vecka anmäls i snitt 1 600 arbetsolyckor och 200 arbetssjukdomar till Arbetsmiljöverket. Samtidigt dör minst en person i veckan i sitt arbete. Enligt Arbetsmiljöverket kan många av arbetsolyckorna och dödsfallen förhindras om arbetsgivaren bedriver ett förebyggande arbetsmiljöarbete. Det handlar om att kartlägga och bedöma riskerna på arbetet, ta lärdom av tillbuden, vidta åtgärder för att minimera riskerna och följa upp, så kallat systematiskt arbetsmiljöarbete.  

– I en tid då vi behöver fler arbetade timmar för att behålla välfärden, har arbetsmiljön växt i betydelse och blivit en strategisk samhällsfråga. En bra arbetsmiljö är en förutsättning för att vi både ska vilja och orka arbeta högre upp i åldrarna, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, i ett pressmedelande.

Nu gör Arbetsmiljöverket en bred, flerårig satsning för att etablera och utveckla det förebyggande, systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna i Sverige.

Arbetsmiljöverket gör cirka 30 000 inspektioner årligen. Det genomgående temat under kommande tre år är att granska bristerna och ställa krav på det systematiska arbetsmiljöarbetet på de besökta arbetsplatserna. Inspektionerna omfattar olika branscher, allt från skolans arbetsmiljö till byggarbetsplatser.

Bristande kunskaper och tidsbrist är de faktorer som många ute på arbetsplatserna anger som skäl till brister inom det förebyggande arbetsmiljöarbetet, särskilt små företag.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.