Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sex miljoner till forskning om byggares arbetsmiljö

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

AFA Försäkring utlyser ett FoU-program om byggsektorns arbetsmiljö för totalt 6 miljoner kronor, skriver Aktuella Byggen.


Forskningsprogrammet ska belysa säkerhet, miljö och produktivitet i den svenska byggsektorn. Syftet är att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för anställda inom svensk byggsektor, ta fram praktiska åtgärder och lösningar på byggnadsarbetares arbetsmiljöproblem, samt bidra till kunskapsutveckling och användning av säkra arbetsmetoder i byggprocessen.

Byggsektorn är en av de största industrisektorerna och sysselsätter i Sverige cirka 240 000 anställda och egenföretagare. Bygg- och anläggningsverksamhet representerar också stora och allvarliga arbetsmiljörisker leder tillr allvarliga skador, invaliditet och arbetsrelaterade dödsfall.

- Även om betydande framsteg gjorts för att utveckla teknik, skapa säkrare miljö och förbättra normerna inom sektorn så är parterna överens om att det fortfarande är mycket som kan och behöver göras, säger Michel Normark, enhetschef Prevention, AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Enligt AFA Försäkrings statistik så inträffade det 1053 allvarliga arbetsolycksfall i byggbranschen under 2005 och ungefär 40 procent av olyckorna ledde till medicinsk invaliditet.

Fall från höjd var den vanligaste skadeorsaken. Mellan 2001 och 2004 har risken att drabbas av ett invalidiserande arbetsolycksfall legat i princip konstant. Preliminära siffror visar att år 2004 inträffade 405 fall.

Enligt AFA Försäkrings undersökning drabbas bygg- betong och anläggningsarbetare av näst flest arbetssjukdomar jämfört med alla yrkesgrupper. De löper fyra gånger högre risk än genomsnittet att drabbas av en arbetssjukdom. Maskiner som bullrar och skakar kraftigt orsakar många fall av hörselnedsättning och vibrationsskador bland bygg- betong och anläggningsarbetare. Det är även vanligt med sjukdomar i skelettet och rörelseorganen.

Målsättningen med det forsknings- och utvecklingsprogram som utlyses nu är att få igång arbetsplatsnära projekt för att ta fram praktiska åtgärder och lösningar på de arbetsmiljöproblem som rör anställda och verksamma inom byggsektorns alla områden.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.