Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Sjöhult generaliserar"

Publicerad: 23 augusti 2011, 12:24

Mats Åkerlind på BI tillbakavisar kritiken från Per Sjöhult på Glasbranschföreningen om att utländsk arbetskraft utnyttjas.


Oavsett om det rör sig om svenska eller utländska företag förekommer det perfekta och nattsvarta aktörer. Men de allra flesta arbetar inom lagens och avtalens råmärken.

Det säger Sveriges Byggindustriers vice vd Mats Åkerlind efter att ha läst intervjun med Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, i förra veckans nummer av Byggindustrin.

– Jag tycker att Per Sjöhult generaliserar. I de allra flesta fall är utländska yrkesarbetare mycket kompetenta och de arbetar under goda villkor i Sverige, säger Mats Åkerlind.

I intervjun kritiserade Per Sjöhult aktörer inom byggbranschen som utnyttjar utländska yrkesarbetare. Per Sjöhult hävdar att omkring en fjärdedel av alla byggjobb inom glasbranschen nu utförs av utländska aktörer.

Per Sjöhult regerade mot det han ser som illojal konkurrens där yrkesarbetare ibland tvingas arbeta under med dålig arbetsmiljö och låga löner hos företag som inte betalar skatter och avgifter.

– Jag är överens med Per Sjöhult om att oseriösa företag ska bekämpas, oavsett om de är svenska eller utländska. BI ska verka genom förändrade attityder som inte tolererar avtal och affärsuppgörelser som inte tydligt stödjer, och håller sig inom, lagens och avtalens gränser. ID06 är en del i vårt attitydprojekt En bransch utan svartarbete, säger Mats Åkerlind.

– Jag vill däremot inte koppla problemen bara till utländska företag. Vi vet inte ens hur stor andel av arbetskraften inom byggsektorn som kommer från andra länder än Sverige. Därför ska vi undersöka den saken i höst, säger Mats Åkerlind.

Han anser att det finns en tendens i Sverige att svartmåla utländsk arbetskraft och utländska företag.

– Om det sker en olycka på en byggarbetsplats med en utländsk entreprenör uppmärksammas den som regel mycket mer än om entreprenören vore svensk.
Mats Åkerlind tror att det finns intressen som vill mota bort utländska företag och yrkesarbetare från den svenska marknaden.

– Alla säger att de gillar konkurrens men få vill ha konkurrens på sin marknad. Det gäller företag likaväl som fackliga organisationer. Kritiken mot utländska inslag på vår marknad kan därför ibland bottna i protektionism.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.