Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sjukfrånvaro jobbigt för byggföretag

Publicerad: 25 oktober 2010, 12:04

Låg frånvaro i branschen men för ett litet företag som drabbas är det besvärligt.


Sjukfrånvaron i byggbranschen är låg. Men när någon blir sjuk finns byggföretagen bland dem som drabbas hårdast. Det kan vara en förklaring till att sjukvårdsförsäkringar blir allt vanligare.

När Sveriges Byggindustrier, BI, sonderade intresset för en kollektiv sjukvårdförsäkring som medlemsföretagen skulle kunna teckna för de anställda var intresset svalt.

– Det visade sig att många företag redan hade sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Det förklarar troligen att intresset för en kollektiv sjukvårdsförsäkring inte var särskilt stort, säger Björn Samuelson, expert på arbetsmiljö på BI och adjungerad professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Sjukvårdsförsäkringar är ofta till för att ge vård snabbare än vad man får inom den offentliga vården.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort en undersökning som visar att det främst är företag i bygg- och tjänstesektorn som påverkas när en medarbetare är sjukskriven.

Av byggföretagen är det 55 procent som säger att det skulle få stora ekonomiska konsekvenser för företaget om en medarbetare var sjuk i 14 dagar eller mer. Motsvarande andel bland tjänsteföretagen är 40 procent. Inom handel och butik är andelen 30 procent.

Enligt samma undersökning är det 44 procent av företagen inom byggsektorn som har sjukvårdsförsäkring för de anställda. Inom tjänstesektorn har 40 procent sjukvårdsförsäkring medan bara 19 procent av företagen inom handel och butik har det.

Samtidigt visar rader av undersökningar att byggbranschen har färre sjukdagar än arbetsmarknaden i snitt.

Arbetsmiljöexperten Björn Samuelson säger att det finns flera förklaringar till den låga sjukfrånvaron inom byggbranschen. Sjukfrånvaro är i hög grad kopplad till inkomst, den som har hög lön är sällan sjuk. Folk i byggbranschen bekräftar den bilden, de tjänar jämförelsevis bra och är sällan borta från jobbet. Det gäller både arbetare och tjänstemän.

Omkring 80 procent av all sjukfrånvaro i samhäller beror på luftvägsinfektioner, alltså förkylning.

– Men byggnadsarbetare åker oftast bil till jobbet och slipper utsättas för smitta i trånga bussar och tunnelbanevagnar. Och eftersom byggnadsarbetare börjar jobbet tidigt är det ovanligt att de lämnar barn på förskolan, därmed slipper de ytterligare en smitthärd, säger Björn Samuelson.

Det finns också flera undersökningar som visar att en stor andel av dem som arbetar i byggbranschen trivs på jobbet, något som också bidrar till låg sjukfrånvaro.

– Men självklart får det svåra konsekvenser när någon på ett litet byggföretag blir sjukskriven, säger Björn Samuelson.

Den som är anställd och inte kan arbeta på grund av sjukdom får sjuklön från din arbetsgivare i upp till två veckor, något som är betungande för många mindre företag.

– Men samtidigt blir det en drivkraft att hålla sjukfrånvaron på en låg nivå, säger Björn Samuelsson.

Så gjordes undersökningen
Undersökningsföretaget Wilke Research har på uppdrag av Trygg-Hansa frågat småföretag om bland annat tillväxt, hälsa och hållbarhet. Totalt har 403 personer tillfrågats. Alla svarande äger helt eller delvis ett småföretag med upp till 4 anställda. De som angett att de är delägare äger minst 20 procent av företaget.

Undersökningen gjordes under juli 2010.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.