torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Skanska och Boliden får Håll Nollans arbetsmiljöpris

Publicerad: 24 mars 2022, 12:55

Bild 1/2  Marcus Jonsson, produktionschef på Skanska och Lars Andersson, projektledare på Boliden, facetajmar med teamet i Skellefteå efter prisutdelningen. Foto: Nomi Melin Lundgren

Skanskas och Bolidens rivning av Långdalsgruvans invallningsdamm i Skellefteälven är vinnare av Håll Nollans arbetsmiljöpris 2022. Prisutdelningen ägde rum under Construction Summit i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Håll NollanSkanskaarbetsmiljö

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Av tre finalister valdes Skanskas och Bolidens rivning av Långdalsgruvans invallningsdamm ut till vinnare av Håll Nollans arbetsmiljöpris 2022.

Håll Nollans vd Ulrika Dolietis delar ut årets pris till Marcus Jonsson, produktionschef på Skanska och Lars Andersson, projektledare på Boliden, under Construction Summit på Posthuset i Stockholm. Foto: Nomi Melin Lundgren

Långdalsgruvans invallningsammen byggdes i början av 1990-talet. När gruvdriften lades ner 1999 vattenfylldes dagbrottet och i och med rivningen av invallningsdammen som hörde till dagbrottet har Skellefteälven återställts till sitt ursprung. På grund av alla risker som fanns i projektet valde Boliden att engagera sig utöver det vanliga kring arbetsmiljö- och miljöfrågor i projektet. I anbudsskedet skulle entreprenörerna lämna en genomförandeplan och de som inte ansågs hantera riskerna tillräckligt väl valdes bort redan här. Flera anbudslämnare intervjuades innan uppdraget slutligen gick till Skanska, som fick högst poäng vid bedömning av miljö och arbetsmiljö.

Boliden genomförde ett gediget förarbete med tydliga riskanalyser och kravställningar på entreprenörer.

– Vi har i princip kunnat använda Bolidens arbetsmiljöplan som en checklista. För oss har det varit roligt att ha en så närvarande kund, säger Marcus Jonsson, produktionschef på Skanska.

Juryns motivering

Vinnarna har genom ett nära samarbete och gemensamma värderingar förverkligat höga arbetsmiljöambitioner genomgående i projektet. Kulturen har präglats av att arbetsmiljö genomsyrat samtliga steg – från de tidiga skedena, genom anbudsprocessen och under hela produktionen.

Håll Nollans arbetsmiljöpris har delats ut sedan sedan 2019 och riktar sig till alla aktörer som är delaktiga i en byggprocess. I år valdes tre finalister ut bland 18 nominerade projekt.

Finalister till årets pris var också Vasakronan och projekt Sergelgatan som tidigt i projekteringen lyfte in arbetsmiljöaspekter, och geoteknikteamet på Skanska i Göteborg som utvecklar inte bara rutiner och praxis för sig själva inom Skanska, utan är även med och initierar samt driver arbetet för hela branschen. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev