Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Skanska och NCC lär sig av varandra

Publicerad: 2 maj 2016, 04:56

Charlotte Thelm, NCC, och Fredrik Bele, Skanska. I bakgrunden går man en gemensam skyddsrond. Foto: Martina Strand Nyhlin

Var finns de bästa skyddsglasögonen? Hur får ni folk att bära hjälm med hakband? Hur kommunicera säkerhet med den som inte kan svenska? Det var frågor som stöttes och blöttes i förra veckan när Skanska och NCC hade ett utbyte om säkerhet på NCC:s byggarbetsplats i Ursvik.

Ämnen i artikeln:

SkanskaNCCarbetsmiljösäkerhet

– När det gäller säkerhet behöver vi inte ha några hemligheter mellan företagen - tvärtom: alla tips är välkomna, säger Fredrik Bele, Skanskas regionchef för bostäder i Stockholm.

Fredrik Bele och Charlotte Thelm var tidigare kollegor men nu är Charlotte avdelningschef för bostäder i Stockholm på NCC. En dag sågs de över en frukost och diskuterade möjliga samarbeten.

– Vi landade i att säkerhet var en fråga där vi skulle ha nytta av att samarbeta, och dessutom en fråga som vi skulle känna oss bekväma att samarbeta inom, säger Charlotte Thelm.

Besöker sällan varandra

NCC och Skanska jobbar ofta på byggarbetsplatser nära varandra år ut och år in, men besöker sällan varandras projekt. I Sundbyberg i Stockholm jobbar företagen med stora projekt inte långt ifrån varandra. Det är därför ett förväntansfullt gäng från Skanska som släpps in bakom avspärrningarna till NCC:s bygge av 148 hyresrätter och sedan tränger ihop sig runt kaffebordet i byggetableringen för diskussion.

– Det här är så spännande, vi brukar ju mest titta över byggstängslena men får aldrig chansen att hälsa på varandra, säger Fredrik Bele.

Charlotte Thelm har varit lite orolig för att medarbetarna skulle bli talträngda, en obefogad oro. NCC:s platschefs Magnus Klarhedens dragning hinner knappt börja innan frågorna haglar.

– Jag måste fråga om hur ni gör med skyddsglasögonen, säger Jan Ekström som är projektchef för NCC:s bygge.

Skillnad på glasögon och glasögon

Båda företagen kräver sen en tid att personalen ska bära skyddsglasögon och hjälmar med hakband. På NCC tycker man det har varit svårt att få personalen att följa särskilt glasögonpåbudet. Skanska berättar att de jobbat med att alla medarbetarna får prova ut skyddsglasögon hos en optiker. Jan Ekström inser att det kanske är därför deras glasögon inte är så populära - de har köpt in ett helt gäng ganska likartade.

– Vi tänkte inte på att det är skillnad på glasögon och glasögon, säger han och skriver ner namnet på Skanskas glasögonleverantör.

– Det är bra att vi nu är två företag som ställer krav på skyddsglasögon, det underlättar i kontakten med underentreprenörerna, säger Fredrik Bele.

Mötet fortsätter. Man jämför metoder för olycks- och tillbudsrapportering, erfarenheter av de nya reglerna för stegar och arbetsbockar och diskuterar olika metoder för att följa upp att alla regler följs. NCC berättar om sitt nya system Time out - som ska vara ett sätt för personalen att fysiskt stoppa arbetet med en ”time out”-gest om ett moment på arbetsplatsen verkar osäkert.

– Vi har haft time out två gånger med hela personalen. Det vi gör då är att alltid först utgå från att det är arbetsledningen som fallerat, säger Magnus Klarheden.

– Det är bra, då blir det inte personangrepp, hummar någon.

Nästa gång är Skanska värd

NCC visar också upp ”Tysta boken” en ”bilderbok” om säkerhet – som ska vara ett verktyg vid språkförbistringar och som Sveriges Byggindustrier fått lov att använda.

– Bra! berömmer Skanskas medarbetare och gruppen börjar prata om att det vore bra även med en enkel parlör med byggbranschvokabulär på olika språk.

Gruppen går sedan en skyddsrond på bygget följt av ytterligare diskussioner i byggkontoret. Och snart kommer de ses igen, men då blir det NCC som kommer till Skanskas projekt för att inspireras av dem.

– Mötet blev ännu bättre än jag hoppades, säger Charlotte Thelm.

– Det var jättebra, mer sånt här! Särskilt för oss som är nya i branschen är det viktigt, säger Souleimane Sellidi, projektledare på Skanska.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev