Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Skanska ökar kontrollen på byggarbetsplatsen med nytt digitalt system

Publicerad: 2 juli 2020, 08:53

Anders Erlandssson är operativ chef på Skanska. Foto: Skanska

Ett nytt digitalt system ska ge Skanska ökad kontroll underleverantörer och alla personer som rör sig på deras byggarbetsplatser. ”Avviker det på något av kraven vi satt upp, om att skatten ska vara betald till exempel, så blir det rött”, säger Anders Erlandssson på Skanska.

Ämnen i artikeln:

utländsk arbetskraftSkanskaSkatteverketarbetsmiljösäkerhetsvartkontrakt

AJ


Det nya system som Skanska nu tester på tio av sina arbetsplatser i Sverige går under namnet Kula, en förkortning av kontroll och uppföljning av leverantörer på arbetsplatsen, och är ett komplement till ID06. 

– Vi vill ju att ID06 ska vara en viktig roll i branschen, det här är som ett extra lager som gör att vi på Skanska kan ha extra bra koll på alla vi anlitar. Utöver integrationer med Skatteverket och Creditsafe, kontrollerar även Kula aktuella behörighetsutbildningar, till exempel Safe Construction Training, säger Anders Erlandsson, operativ chef på Skanska.

Läs även: Maxar marken med AI – tecknar avtal med Skanska 

Systemet bygger på hög grad av proaktivitet, att alla företag som Skanska har avtal med registrerar sig innan de kommer till arbetsplatsen. Underentreprenörerna bjuder i sin tur in deras underentreprenörer så att hela kedjan kommer med. Allt är kopplat till ID06 och ger en uppdatering i realtid om vilka personer som befinner sig på projektet. Skanska kan också se vilka som slutfört sitt uppdrag.

Under 2019 hade vi 80 000 unika individer som någon gång vistades på någon av våra arbetsplatser i Sverige.

Enligt Anders Erlandsson är en av de största uppsidorna just att man kan följa alla underentreprenörer. Om en person som inte är föranmäld försöker blippa in sig så larmar systemet till ansvarig platschef. Eller om företaget personen jobbar på inte är godkänt.

– Avviker det på något av kraven som vi satt upp, att skatten ska vara betald till exempel, så blir det rött. Bara godkända underentreprenörer kommer igenom, säger Anders Erlandsson.

Läs även: Fler fall av svartjobb avslöjas av Fair Play Bygg 

Skanska testar nu Kula på tio projekt, både stora och små, runt om i landet. Ett av de mest kända är Slussen-bygget i Stockholm. 

– Under 2019 hade vi 80 000 unika individer som någon gång vistades på någon av våra arbetsplatser i Sverige. Den siffran gör att man får stor respekt för det här, säger Anders Erlandsson.

I månadsskiftet augusti/september ska pilotprojektet utvärderas

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev