Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Skanska tänker säkert även i byggherrerollen

Publicerad: 9 maj 2017, 14:17

Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, Agneta Dagersten, regionchef för Skanska Nya hem och Sara Ax Nordstrand, gruppchef för Projektutveckling Kommersiellt

Under veckan pågår Skanskas Safety Week. Sedan ett drygt år tillbaka har bolaget arbetat med att få in säkerhetsarbetet även på projektutvecklingssidan. Många olyckor kan undvikas redan innan första spadtaget är satt i marken.


Under ett seminarium under Safety Week redogjorde Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, Agneta Dagersten, regionchef för Skanska Nya hem och Sara Ax Nordstrand, gruppchef för Projektutveckling Kommersiellt, om hur alla enheter inom Skanska som jobbar med projektutveckling samarbetar kring arbetsmiljöfrågor.

– Koncernen har som mål att utöka projektutvecklingssidan. Därtill är arbetsmiljö den absolut viktigaste frågan för Skanska. Tanken är att våra egna projekt ska ha det bästa när det kommer till säkerhet och arbetsmiljö, för det värsta som skulle kunna ske är att det händer en allvarlig olycka där, inledde Gunnar Hagman.

Som byggherre finns det mycket redan på ett tidigt stadie som kan göras för att öka säkerheten och förbättra arbetsmiljön.

– Vi som arbetar med projektutveckling ska bli mer samstämmiga i säkerhetsarbetet. Målet är att få ett stort engagemang kring frågorna, förklarade Agneta Dagersten.

Projektutvecklarna jobbar systematiskt med säkerhetsfrågor redan från ett tidigt skede, före själva projekteringen.

– Även innan man vet hur huset ska se ut går det fortfarande att titta på hur marken ser ut. Behöver vi spränga? Hur ser det ut med ledningar och med trafiken? Bryter man ner det så finns det mycket man kan göra. Det är här vi skapar förutsättningar för produktion och drift.

Workshops i alla faser

Genom workshops med inblandade aktörer kan man identifiera säkerhetsrisker, en riskinventering genomförs och erfarenhetsåterföring görs genom att projektörerna träffar personer med erfarenhet från liknande projekt. Dessa steg fortsätter in i de kommande faserna, projektering och produktion.

– Man fortsätter att använda samma arbetssätt i alla skeden, berättade Agneta Dagersten.

En viktig faktor är att som byggherre komma ut på byggena i produktionsfasen och ha arbetsplatsmöten.

– Ha en dialog med medarbetarna. Vad hade de önskat att byggherren hade gjort annorlunda? Jag lär mig mycket av att ställa den frågan.

Att ställa frågor är bättre än att leta efter fel, menade Agneta Dagersten.

– Många av oss som jobbar som byggherrar har inte produktionserfarenhet. Då kan det bli fånigt att komma ut på byggen och leta fel. Det är bättre att ha en dialog. Det kan finnas affärsmässiga beslut att man valt en annan etappföljd än den som var planerad ur ett säkerhetsperspektiv.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.