Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Skärpt granskning av arbetsmiljön

Publicerad: 8 april 2015, 13:20

Arbetsmiljöverket ska inspektera 1 200 arbetsgivare i år.

Foto: Arbetsmiljöverket

Nu ska arbetsmiljön på landets byggen kontrolleras mer. Arbetsmiljöverket ökar sina inspektioner.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

Det är nästan dubbelt så vanligt med anmälda arbetsolyckor som ger sjukfrånvaro inom bygg jämfört med andra branscher. Här sker elva olyckor på tusen anställda mot sju olyckor på tusen anställda generellt, uppger Arbetsmiljöverket.

Därför startar Arbetsmiljöverket en ny kampanj nu i april. Det blir ett treårigt inspektionsprojekt som inledningsvis kommer att besöka cirka 1 200 arbetsgivare i hela landet under 2015.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det ofta finns många entreprenörer i flera led i större bygg- och anläggningsarbeten. Andelen utländsk arbetskraft ökar också.

– Den här utvecklingen ställer ökade och delvis nya krav för att arbetsmiljön ska vara säker för alla. Fokus i vår satsning kommer att vara de små byggföretagen med under femtio anställda. Det är ofta de som är underentreprenörer i byggprocessen, säger Håkan Olsson, inspektionschef på Arbetsmiljöverket.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet, fallolyckor och ergonomi kommer att vara viktiga delar i inspektionerna av små företag. Även större infrastrukturprojekt kommer att inspekteras. En annan del i projektet är att inspektera i tidiga skeden av bygg- eller processen. Även större byggföretag kommer att inspekteras.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.