Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Skatteverkets projektledare: "Svartjobb finns på alla stora byggen"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

De vitryska byggnadsarbetarna som arbetat utan att få betalt är bara ett exempel av många på att oseriösa underentreprenörer ofta dyker upp på stora byggen. Lars Osihn, projektledare för Skatteverkets riksprojekt mot svart arbetskraft, går ännu längre. Han menar att svartjobb förekommer på samtliga byggen över en viss storlek, men det sker utan att huvudentreprenörerna känner till saken.

- I de utredningar vi gör där vi går längre ner i entreprenadkedjorna finns det alltid svart arbetskraft. Det är svårt att se vid en snabbare kontroll och även de större byggbolagen som har huvudentreprenaderna har väldigt svårt att upptäcka att det förekommer.

Menar du att svartarbete alltid förekommer på byggena?

- Det finns på alla större projekt, ja.

Utbredningen är relativt konstant, anser han.

- Det förändras inte utan är ett pågående fenomen. Men jag upplever inte att det är särskilt många personer som styr den här verksamheten. Det är några få som tar hem mycket pengar genom att förmå andra att jobba svart.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.