Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

"Skivor med glasfiber är inte hälsofarliga"

Publicerad: 23 Juni 2008, 11:48

De fuktsäkra fasad- och våtrumsskivorna med skikt av glasfiber är inte någon hälsorisk. Men skyddsutrustning är nödvändig för att dammet från skivorna inte ska irritera hud och slemhinnor. Det anser Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, BCA.


Men eventuella effekter av damm från glasfiber i kombination med gips eller cement på slemhinnorna i näsa och svalg bör undersökas närmare, anser BCA.

När larmet gick om möglande fasader bytte byggbranschen ut de kartongklädda gipsskivorna. Där det finns risk för fuktproblem används nu ofta gips- och betongskivor med ytskikt eller armering av glasfiber.

Men byggjobbare som arbetar med de nya skivorna kan få problem med klåda på huden och näsblod. Ett 20-tal fall är hittills kända. Fackförbundet Byggnads slog larm och krävde att skivorna stoppades.

Men skivorna med glasfiber är inte en hälsorisk, konstaterar Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, BCA, efter överläggningar med experter på arbetsmiljömedicin. Fibrerna kan inte ta sig ner till lungblåsorna, alveolerna.

Däremot kan glasfiberdammet vara ett komfortproblem. Den skyddsutrustning som tillverkarna föreskriver bör därför användas, anser BCA.

– Byggmaterial som marknadsförs idag ska inte göra det nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning på byggarbetsplatserna, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i ett pressmeddelande.

– Nu krävs en omedelbar materialutveckling från skivfabrikanterna för att lösa problemen vid hanteringen, anser Björn Samuelson, arbetsmiljöexpert på Sveriges Byggindustrier.

Detta arbete har redan påbörjats, vet tidningen Byggindustrin från tidigare intervjuer. Ett av de företag som var tidigast ute är Gyproc, som håller på att produktutveckla sin skiva Glasroc Hydro.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.