Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Skyddsombuden bad själva att få sluta"

Publicerad: 28 april 2011, 07:33

Byggnads förnekar att man skulle ha tagit till förtäckta stridsåtgärder.


Byggnads ombudsman i Södra Skåne, Freddie Åkerblom, förnekar att lokalavdelningen entledigat skyddsombuden eller lagbasarna. Det är ingen förtäckt stridsåtgärd för att sätta press på Skanska att träffa en ackorduppgörelse.

– När det gäller skyddsombuden så har de själva begärt att slippa sina uppdrag på grund av den dåliga psykosociala miljön på företaget. Vi har skrivit till bolaget om detta.

– För många lagbasar är det så att motsättningarna står många upp i halsen. Bortåt hälften av dem har nog slutat, övriga fortsätter. Inte heller detta är avdelningens beslut, säger Freddie Åkerblom.

Han beklagar djupt att det inte går att nå någon ny överenskommelse med Skanska i de berörda projekten i Malmö.

– Den låsta positionen fortsätter. Vi träffades så sent som den 18 april kring ytterligare ett projekt som gäller 25 radhus i Stångby. Tillsammans med företaget beslöt vi att inte driva det till central förhandling. Vi var överens om att det inte var någon idé.

– I dag (tisdag den 19 april) ska jag till Lund och Skanskas bygge av ett 19-våningars hus åt Ikano och bävar för att det bara blir mer av det samma.

Freddie Åkerblom är överraskad av den samsyn som präglar arbetsgivarsidan i de lokala ackordförhandlingarna.

– De vill göra en stor avtalsmässig förändring på mycket kort tid. De tänker inte på att byggbranschen är mycket traditionell. Försöker man tvinga igenom så stora förändringar på så kort tid så blir resultatet bara ett: det brakar åt helvete.
Som exempel nämner han hur olika riktpunkten för ackorden låg för ett antal månader sedan.

– På Peab låg de på 65:90 kronor medans NCC hade 80 kronor. Nu vill man lösa det på nivån 71 kronor för samtliga, säger Freddie Åkerblom.

Han menar att det som fått lönebildningen att fungera bra tidigare är de lokala parternas förmåga att hitta unika lösningar anpassade för varje arbetsplats och hur effektivt ett enskilt arbetslag var.

– Och nu centraliserar motparten bud och nivåer. Det är klart det blir problem.

På Byggnads kongress sommaren 2010 beslöt förbundet att bilda elva regioner i stället för de nuvarande 24 lokalavdelningarna. För Byggnads Södra Skånes del innebär det att man ska gå ihop med Helsingborg och Kristianstad före årsskiftet. Arbetsgrupper från avdelningarna arbetar för högtryck för att hinna med.

För ombudsmännen betyder det större geografiska ansvarsområden.

– Det är klart att jag hade hellre lagt mer tid på att förhandla med Skanska på ett projekt tio minuter bort än att sitta timvis på resa genom Skåne, säger Freddie Åkerblom.

Björn Schoug, ombudsman på Byggnads södra Skåne har NCC som ansvarsområde. Han instämmer i Freddie Åkerbloms synpunkter på den förändrade arbetsgivarlinjen.

– Jag tycker nog att det är en för snabb och för stor förändring. Vi har tidigare haft ett bra system att nå ackorduppgörelser med NCC. Men nu när också de gått över till nybyggnadslistan har det blivit problem. Vi har inte träffat en enda ackorduppgörelse med NCC sedan nyår. Positionerna är helt låsta. Det handlar om lönesänkningar på 10-15 kronor för mina medlemmar i förhållande till tidigare uppgörelser.

– Jag tycker inte ens att ny- och ombyggnadslistan hängt med i utvecklingen när det gäller nya material och metoder. Det är olyckligt att arbetsgivarna valt att satsa på den.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.