Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Snusande byggare får lättare cancer

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Bygghälsan kartlade byggnadsarbetares hälsa under flera decennier. Nu spelar materialet stor roll för forskare som kommit fram till att snusning inte alls är så ofarligt som det hävdats under senare år. Databasen visar att snusare snarare löper ökad risk att drabbas av både cancer i bukspottskörteln, matstrupen och magsäcken.


Cirka 360 000 byggnadsarbetare och tjänstemän besökte under flera decennier företagshälsovården Bygghälsan. Här erbjöds förebyggande hälsokontroller och besökarna fick bland annat fylla i enkäter om tidigare sjukdomar, symtom och rök- och snusvanor. Insamlingen av data pågick mellan 1969 och 1993, då Bygghälsan lades ned. Idag förvaltas registret av institutionen för yrkesmedicin på Umeå universitet och har visat sig vara mycket användbart för forskare.

-Byggnadsarbetarnas uppgifter är en väldigt värdefull kunskapskälla. Vad som är speciellt med denna databas är att den börjat med att fråga friska personer som sedan blivit sjuka. I annan forskning är det nästan alltid tvärtom, det vill säga att man frågar de som redan insjuknat om deras tidigare livsstil och användning av till exempel snus och tobak. De svar man fått då är inte lika tillförlitliga, säger Olof Nyrén, professor på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet.

Enligt Olof Nyrén är rökningens skadeverkningar redan väl kända. Rökning står till exempel bakom cirka 25 procent av alla cancerformer hos män. Snusning är däremot ett relativt outforskat ämnesområde och därför har han och forskarkollegorna på Karolinska Institutet istället siktat in sig på att studera kopplingen mellan snus och cancer.

-Det finns inget land i världen där det används så mycket snus som i Sverige. Många hävdar att snus är ofarligt, men den studie som vi har gjort med hjälp av informationen från Bygghälsan visar något annat, säger Olof Nyrén.

Nu har forskarna kommit fram till att snusning leder till en dubbelt så stor risk för cancer i bukspottskörteln, vilket är en cancerform som är särskilt svår att bota och har hög dödlighet.

-Vår studie visar också att risken för så kallad skivepitelcancer i matstrupen är 3,5 gånger högre för den som snusar. Risken för magsäckscancer är förhöjd med 40 procent. Det finns även en helt ny avhandling baserad på byggnadsarbetarnas uppgifter som visar att risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar är högre för snusare och rökare, säger han.

Enligt Olof Nyrén bör man dock vara medveten om att de ovan nämnda cancerformerna är relativt ovanliga. Om till exempel 10 000 snusanvändare följs i 10 år så kan fem extra fall av bukspottskörtelcancer tillskrivas snusbruket. Sammanlagt beräknar Olof  Nyrén att snus orsakar mellan 30 och 50 extra fall av cancer i bukspottskörteln hos svenskar varje år.

-I absoluta tal är riskökningen för den enskilde användaren inte så stor, men den finns där och är statistiskt säkerställd, säger han.

Andelen byggnadsarbetare som snusar är aningen högre än hos ett tvärsnitt av Sveriges befolkning. Bland de 360 000 personer som ingår i databasen finns en liten andel (20 000-30 000 stycken) tjänstemän. Fåtalet kvinnor har undersökts hos Bygghälsan, därför har de nya forskningsrönen baserats helt på de manliga uppgiftslämnarna.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.