Arbetsmiljö
Sociala faktorer lyfts i ny arbetsmiljöstandard
Publicerad: 5 december 2018, 09:20
Foto: Nomi Melin Lundgren
Den nya ISO-standarden för arbetsmiljöarbete är en världsnyhet. Över 80 länder har enats om en gemensam standard, ISO 45001, tidigare i år. Nytt är bland annat att den även omfattar sociala och organisatoriska aspekter. "Det är en stor sak, säger Caroline Rosenberg, senior consultat på Goodpoint.
Vi ett seminarium i Stockholm i veckan berättade Caroline Rosenberg tillsammans med Anna Gruffman, group head of health and Safety på Bonava och ordförande i SIS TK 301, som har arbetat med att ta fram den nya standarden, om vad den innebär för bygg- och fastighetsbranschen.
Den nya nya standarden ISO 450001 tar ett bredare grepp än den cirka 15 år gamla OHSAS 18001. Vid sidan om fysiska risker i arbetsmiljön och att undvika skador, ställer den nya standarden även krav på sociala och organisatoriska faktorer i arbetsmiljön. Bland annat krävs att ledningen i företagen tar ett ordentligt, strategiskt, grepp om arbetsmiljöarbetet.
– Det är viktigt att jobba med arbetsmiljöfrågorna på strategisk nivå. I den nya standarden pratar man om att man ska ha processer för arbetsmiljö som ska integreras i hela ett företags verksamhet. Det är också högre krav på samråd och delaktighet, säger Caroline Rosenberg.
Möjligheter och inte bara risk
En annan stor skillnad mot den tidigare standarden är att man inte bara talar om risker, utan också om möjligheter. Kommunikation är en annan faktor som får stort utrymme.
I standarden märks den bredare inriktningen bland annat genom den så kallade åtgärdstrappan, ett slags prioriteringsmetod för att arbeta systematiskt med förändringar på arbetsmiljöområdet, exempelvis efter ett tillbud.
För byggbranschen är kanske särskilt viktigt att den nya standarden även omfattar så kallade “anskaffningsprocesser”, vilket i byggbranschen kanske oftast handlar om inhyrning av underentreprenörer.
– Även när ett företag kontrakterar underentreprenörer eller outsoursar en uppgift/process så har du som arbetsgivare ansvar för arbetsmiljön enligt kraven i standarden, säger Caroline Rosenberg.
Mångfald en ny aspekt
För att kunna få en ISO 45001-certifiering måste företaget också ta hänsyn till mångfaldsaspekter.
– Standarden ställer krav på hur man tillhandahåller information om arbetsmiljön till medarbetarna. Det kan till exempel handla om olika språk, men också om att man erbjuder mer illustrativ information. NCC:s så kallade Tysta bok är ett bra exempel på det, säger Anna Gruffman.
Den nya standarden ISO 45001 för arbetsmiljöledning blev klar i våras. För de företag som har den tidigare certifieringen är mycket ändå redan vunnet om man vill ställa om till ISO 45001.
– Klurigast är kanske hur vi får ledningen att verkligen visa engagemang, to walk the talk, säger Anna Gruffman.
En annan utmaning är att börja tänka på ett nytt sätt, som även omfattar möjligheter och att få med sig arbetstagarna.
– Det är inte solklart vad möjligheter är, men det är solklart i certifieringen att man måste jobba med det. Så det är en utmaning. Men det känns rätt att inte bara fokusera på det negativa, säger Anna Gruffman.
Byggföretag har mycket att vinna på certifiering
Vad kan företag i byggbranschen vinna på att arbeta enligt ISO 45001?
– Att jobba systematiskt med arbetsmiljöfrågan integrerat i hela verksamheten gör att man får ett mer välfungerande företag. Man får också en systematik i att efterleva de lagkrav som finns och blir tryggare i detta, säger Caroline Rosenberg.
Genom att identifiera svagheter i verksamheten kan man även förbättra dem, menar hon.
– Standarden är bra. Jag tror att den kan minska olyckor och främja välmåendet och arbetsglädjen och i slutänden också ge en bättre lönsamhet, säger Caroline Rosenberg.
En fördel som med att även arbetsmiljöarbetet har fått en global ISO-standard är att det är lättare att integrera med andra ISO-ledningscertifieringssystem bland annat på miljöområdet.
Hittills i år är det 37 företag som har certifierats enligt ISO 45001, enligt webbtjänsten certifiering.nu, medan 706 företag har den gamla standarden OHSAS 18001.
– Det är väl troligt att de som har den tidigare standarden kommer att vilja uppgradera sig, säger Caroline Rosenberg.
Ny arbetsmiljöcertifiering:
Cirka 90 000 certifieringar har gjorts enligt den tidigare standarden OHSAS 18001. Våren 2018 ersattes den tidigare standarden med den globala ISO 450001. Det är den första globala standarden för arbetsmiljöarbete.
Företag som har haft den gamla certifieringen får tre år på sig att ställa om till den nya om de fortfarande vill ha en certifiering.
Hittills i år är det 37 företag som har certifierats enligt ISO 45001, enligt webbtjänsten certifiering.nu, medan 706 företag har den gamla standarden OHSAS 18001.