Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Södra Cells bygge kritiseras för bristande arbetsmiljö

Publicerad: 12 december 2016, 10:49

Utbyggnaden av Södra Cell Värö invigdes i september i år.

Foto: Anders Andersson

Utbyggnaden av massafabriken Södra Cell Värö har utsetts till Årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbetaren. En rad allvarliga olyckor har inträffat under året, bland annat fick en arbetare sin arm avklämd och en rörmontör miste livet.


Varje år utser tidningen Byggnadsarbetaren ett byggprojekt till årets sämsta. De baserar sin bedömning på tidningens bevakning under året och på en rundringning till Byggnads regioner samt Arbetsmiljöverket.

I år är det utbyggnaden av massafabriken Södra Cell Värö norr om Varberg som pekas ut som årets sämsta. Bygget har pågått sedan 2014 och avslutades i höst. Ett stort antal entreprenörer från ett tiotal länder har varit inblandade i projektet. Huvudentreprenörerna var Valmet för installationsdelen, NCC och Peab för byggdelen och Skoda för turbindelen.

Listan med olyckor som inträffat vid Södra Cell Värö är lång. Några exempel ur Byggnadsarbetarens lista över olyckor är: en arbetare fick sin arm avklämd i en olycka med ett transporttåg och två bomliftar, en rörmontör dog när han klämdes mellan ett rör och en balk, en arbetare föll sex meter vid montering av räcken i ett trapphus.

Utöver de många olyckorna som inträffat under året berättar Byggnadsarbetaren om hur både Arbetsmiljöverkets inspektörer och andra ögonvittnen upplevt mycket allvarliga brister i arbetsmiljön. Till exempel förekom enligt dem felaktigt byggda ställningar, lyft över folks huvuden och arbete på hög höjd utan skydd.

De senaste tre åren är det Glasberga sjöstad i Södertälje, Fortums bygge av kraftvärmeverket i Stockholm och bygget av Citybanan i Stockholm som har utsetts till Årets sämsta bygge av Byggnadsarbetaren.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.