Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

"Solidaransvar är omöjligt för oss"

Publicerad: 17 februari 2014, 13:34

Från och med lördag den 15 februari fram till den 28 februari är det möjligt för parterna som ingått Byggavtalet att säga upp avtalet.


En gemensam styrgrupp och en arbetsgrupp arbetar intensivt med att reda ut de frågor i avtalet som man inte är överens om. Det handlar bland annat om frågan om ett huvudentreprenörsavtal som facket driver hårt.

– Det är väldigt, väldigt svårt. Byggnads kräver ekonomiskt solidaransvar, något som är omöjligt för oss att tillgodose, säger Mats Åkerlind, vice vd i Sveriges Byggindustrier och förhandlingschef.

Men det finns också frågor där parterna är överens. Det lagförslag som väntas läggas fram inom kort som bland annat väntas föreslå att Skatteverket får rätt att göra oannonserade kontroller ute på byggarbetsplatserna kan kanske hjälpa förhandlingarna på traven.

Mats Åkerlind tror och hoppas att en ny lagstiftning kommer att finnas på plats den 1 januari 2015.

– Det förslaget är viktigt för att vi ska komma överens, säger Mats Åkerlind.

Han vill inte sia om möjligheterna till att parterna når en överenskommelse innan februari månads utgång.

– Det är konstigt att det ser så mörkt ut. Vi har en bra lagstiftning på gång. När den är på plats blir branschens eget initiativ id06 ett bra verktyg med lagstöd, säger Mats Åkerlind.

Mattias Landgren, chefsjurist på Byggnads, sitter med i den arbetsgrupp för ”ordning och reda” som förhandlar om frågan om ett huvudentreprenörsavtal. Senast den 15 februari ska gruppen leverera den slutrapport. Han vill varken säga bu eller bä om utfallet.

– Vi får se vad som kommer att hända nu. Kanske kan vi hitta några punkter att enas kring.

Enligt Mattias Landgren är samtaltonen i arbetsgruppen god. Den opartiske ordföranden Gudmund Toijer har skapat en bra stämning i gruppen, enligt Mattias Landgren.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.