Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Spindelmannen fixar fasaden

Publicerad: 7 oktober 2013, 13:07

Att hänga i rep och dingla högt över marken är mycket säkrare än att kliva runt på byggnadsställningar. Det anser de som arbetar i en liten bransch som nu växer fram i Sverige.


Arbetsledaren Hampus Arenlid är det närmaste man kan komma Spindelmannen i Stockholmstrakten. Vant och till synes enkelt rör han sig över Cedergrenska tornets fasad, ungefär 20 meter upp i luften. Några minuter senare står han på marken och konstaterar att den gamla tegelväggen har tagit en del stryk genom åren.

– Tillståndet är värre än vad man kan tro när man tittar på väggen från marken. Det kommer att framgå i min rapport, säger han, tänder en cigarett och blickar upp mot den västra fasaden som han just har inspekterat.

Hans arbetskamrat, arbetsklättraren Erik Bergsman, gör sig redo för att ta hissen upp i tornet för att sedan fira sig ner på den östra sidan av tornet.

Både Hampus Arenlid och Erik Bergsman är anställda på företaget svensk Arbetsklättring.

Om en tegelfasad visar sig vara i så dåligt skick att den utgör en fara för dem som befinner sig på marken kan Svensk Arbetsklättring spänna upp nät, som en akutåtgärd i väntan på att renoveringsarbetet kommer igång. Därefter kan arbetsklättrarna bila ut skadade stenar och mura dit nya.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 18-20 i Byggindustrin 31/2013 som är ute den 4 oktober. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

björn dickson_bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.