Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Sprängtillbud upphörde efter åtgärder

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Efter flera oplanerade explosioner på kort tid utmed bygget av Botniabanan i vintras vidtog entreprenörer och beställare kraftiga åtgärder tillsammans med Arbetsmiljöverket och andra aktörer. Dessa ser ut att ha gett resultat. Inte sedan den 15 mars har Botniabanan drabbats av några tillbud med så kallade dolor, alltså kvarvarande sprängmedel som exploderar utan förvarning.

Enligt Arbetsmiljöverkets utredningsansvarige, Stig Adolfsson, är det en rad olika åtgärder som sammantaget ser ut att ha satt stopp för incidenterna.

- Man har sänkt tempot på arbetsplatserna och kanske ägnat lite större omsorg åt utförda kopplingsladdningsarbeten, man har plockat in två eller flera sprängkapslar i varje borrhål för att minimera risken för så kallade ryckare och man har gått över till ett annat sprängämne. Det är ett sprängämne som är betydligt mera stryktåligt än det som tidigare har använts. Sedan har man separerat personal så att de som hanterar skutknackning och utlastning, alltså grävning i sprängda massor, arbetar själva på arbetsplatsen. Man har alltså dragit bort andra människor som skulle kunna vara i närheten i fall det skulle smälla.

Bergsprängningsentreprenörernas förening, BEF, har sedan en tid varnat för att den här typen av incidenter ökar. Föreningens vd Roland Netterlind är lättad över att situationen vid Botniabanan förbättrats men höjer samtidigt ett varningens finger.

- Huvudorsaken till förbättringen är att nu fokuserar man på de här frågorna och vidtar de åtgärder som krävs. Sedan gäller det att det blir en långsiktig förbättring så att man inte är tillbaka i gamla mönster snart igen. Man måste skapa rutiner för att förebygga olyckor.

Innan de förebyggande åtgärderna sattes in hade Botniabanan drabbats av ett 40-tal dolor utmed det hittills 13 mil långa bygget. Mängden tillbud fick både fackförbundet Seko och Arbetsmiljöverket att reagera, men det behöver däremot inte vara ett tecken på att Botniabanan haft sämre säkerhet än andra byggen. En orsak till de många tillbuden är helt enkelt mängden och omfattningen av sprängningsarbetena i projektet.

En annan orsak till att säkerheten verkat bristfällig, och dessutom på väg att bli sämre, är att Botniabanan varit bättre än de flesta beställare på att rapportera alla tillbud. Stig Adolfsson framhåller till och med Botniabanan som ett föredöme i det avseendet.

- Ja, absolut. Men det gäller att få andra att också rapportera dem så att vi med lite statistik i ryggen kan vidta lagliga åtgärder. Det här är ju ytterst ett arbetsgivaransvar att se till att sådant här inte händer. Endera känner man inte till rapporteringsskyldigheten eller så struntar man i den. Jag vet inte vilket.

Även Roland Netterlind är medveten om att hans medlemsföretag inte alltid rapporterar mindre tillbud.

- Det gäller nog alla typer av arbetsmiljöincidenter där det inte blir några skador, inte bara vid sprängningsarbeten. Man tycker att det är en massa blanketter och andra papper och sedan ska det till en utredning. Men jag hoppas att det här innebär att alla får upp ögonen för att det är viktigt att alltid rapportera alla incidenter så att vi får bättre kunskaper.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.