lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Stand Down 2016 sker mitt i trafiken

Publicerad: 18 oktober 2016, 05:09

Trafikverket har arbetsmiljöansvaret för allt som rör spårarbeten medan de enskilda entreprenörerna bär ansvaret för en säker arbetsmiljö vid vägarbeten, där Trafikverket har rollen som byggherre. Bilden är från Stand Down 2015 vid Sundsvallsbron. Foto: Trafikverket

”Stand Down har ökat medvetenheten om säkerhetsfrågorna och stärkt säkerhetskulturen hos medarbetarna. Vi har alla ett ansvar för att arbetsplatserna ska vara så säkra som möjligt”, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, som deltar i satsningen Stand Down.

Ämnen i artikeln:

Trafikverketarbetsmiljösäkerhet

Det var på Anläggningsdagen i mars 2014 som en unik överenskommelse mellan Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik & Designföretagen och Trafikverket gemensamt undertecknades om en nollvision om allvarliga arbetsplatsolyckor. Parterna förband sig att gemensamt ta ansvar för säkerheten i anläggningsbranschen och åtog sig att fram till utgången av 2016 ha stärkt säkerhetsarbetet i sina anläggningsprojekt.

– Men vi kommer absolut att fortsätta vårt samarbete kring säkerheten, säger Bengt Olsson, Trafikverket. De här tre åren har gett oss insikter och erfarenheter som vi bygger vidare på.

På hösten 2014 genomfördes den första gemensamma manifestationen med en Stand Down på 60-talet platser där Trafikverket har sina projekt tillsammans med ett antal av de bägge medarrangörernas sammanlagt närmare 4 000 företag.

I dag, den 18 oktober, är det dags för gemensam Stand Down för tredje gången. Årets tema är ”Arbete i trafikerad miljö”.

Redan från start inriktades säkerhetsarbetet kring fyra avgörande utvecklingslinjer: att förbättra säkerhetskulturen, att gynna ett aktivare ledarskap, att förändra krav på säkerhetsfrågorna redan i upphandlingen och slutligen – ökat fokus på riskidentifiering.

Årets huvudarrangemang hålls i Göteborg och Marieholmsförbindelsen med bland annat Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson och Svenska Teknik & Designföretagens vd Magnus Höij som medverkande.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev