Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Starten har gått för "ordning & reda-gruppen"

Publicerad: 5 juli 2013, 13:01

Den arbetsgrupp för ordning och reda som Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, enades om i samband med årets avtalsförhandlingar är nu igång.


Gruppen höll sitt första möte i juni. Efter semestrarna kommer gruppen att mötas varje månad fram 15 februari 2014, då resultatet ska redovisas.

Beslutet om arbetsgruppen bygger på det kompromissförslag som medlades fram under vårens avtalsförhandlingar. Byggnads hade inför förhandlingarna drivit kravet på vad de kallar huvudentreprenadansvar, att det företag som har det största entreprenadkontraktet i ett projekt också ska hållas ansvarig för att samtliga underentreprenörer fullgör sina förpliktelser enligt lag och avtal.

BI kunde inte gå med på detta avtalskrav som de menade strider mot både Sveriges och EU:s lagstiftning liksom BI:s egna stadgar.

Det blir nu den gemensamma arbetsgruppens uppgift att hitta effektiva metoder som förhindrar det parterna ser som oseriösa inslag i byggprocessen. Gruppen ska bland annat studera vilka system för problemlösningar andra nordiska länder och EU-länder tillämpar.

Från fackliga sidan sitter Mattias Landgren, Byggnads chefsjurist i nämnden tillsammans med chefen för LO-TCO:s rättsskydd, Dan Holke liksom förre TCO-chefen Sture Nord.

Från Sveriges Byggindustrier deltar vice förhandlingschefen Tomas Weis och chefsjuristen Olof Johnson samt advokaten Gunnar Blomberg från Wistrand advokatbyrå..

Till sin hjälp har arbetsgruppen justitierådet Gudmund Toijer som samtalsledare och Per Lindblom från justitiedepartementet som sekreterare.

Arbetsgruppen har dessutom en  styrgrupp med Ola Månsson, BI:s vd och förhandlingschefen Mats Åkerlind, vvd. Från Byggnads ingår förbundets ordförande Johan Lindholm och förhandlingschefen Torbjörn Hagelin i styrgruppen.

– Fack och arbetsgivare är helt överens om vikten av god ordning i entreprenadkedjorna. BI anser däremot inte att kollektivavtalet är rätt väg, här krävs istället lagförändringar som omfattar alla företag samt effektiv kontroll av myndigheter med hjälp av ökad transparens och informationsutbyte. Vi hoppas få Byggnads förståelse för detta i arbetsgruppen och hitta en lösning som båda parter känner sig nöjda med, säger Mats Åkerlind.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.