Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Stora fallrisker vid småhusbyggen

Publicerad: 17 Juni 2008, 09:20

Vart fjärde småhusbygge saknar fallskydd. Det visar den inspektionskampanj som Arbetsmiljöverket har inlett.– Ofta finns inga fallskydd alls, säger Håkan Asterhall på Arbetsmiljöverkets distrikt i Göteborg.


Arbetsmiljöverket inledde sin kampanj för att undersöka småhusbyggen vecka 20. 40 inspektioner ledde till 10 omedelbara förbud på grund av avsaknad av fallskydd. 75 procent av inspektionerna ledde till någon form av krav.

– Vid inspektionerna tittar vi på att det finns fallskydd även på gavlarna, inte bara vid takfoten. Sele och säkerhetslina är inte tillräckligt vid omfattande arbeten. Vi kräver också att det ska finnas trappor som tillträdesleder i stället för stegar, säger Håkan Asterhall.

En sak som många inte känner till är vilket stort ansvar den som köper huset har för arbetsmiljön i sin roll som byggherre. Håkan Asterhall, tycker att tillverkare och försäljare har ett moraliskt ansvar att upplysa köparen om det. Om det är flera företag sysselsatta samtidigt på arbetsplatsen har man också det så kallade samordningsansvaret.

–Vi kontrollerar alltid om det finns en skriftlig överlåtelse av samordningsansvaret till entreprenören, annars gäller det inte, säger Håkan Asterhall.

Arbetsmiljöverkets inspektioner fortsätter till och med vecka 26. Sammanlagt planeras 250 inspektioner.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.