Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Stora säkerhetsbrister hos mindre byggföretag

Publicerad: 28 februari 2013, 08:21

En riksomfattande tillsynsinsats av Arbetsmiljöverket visar allvarliga brister i arbetsmiljön hos mindre byggföretag i Sverige. Sex av tio byggföretag fick krav på förbättringar. På drygt 200 byggen var bristerna i säkerheten så pass allvarliga att arbetet stoppades.


Totalt inspekterade verket drygt 2 000 små byggarbetsplatser under 2011 och 2012. Huvuddelen av dessa hade 3-10 anställda, och hade inte inspekterats tidigare.

– Ett viktigt syfte med vår tillsyn var att höja medvetenheten om riskerna hos de mindre byggföretagen och öka deras kunskaper om hur man kan jobba säkert för att förebygga olyckor och arbetssjukdomar, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har efter sin inspektion ställt närmare 3 400 krav på förbättringar.

De vanligaste bristerna rörde fallskydd, borttagna skydd och säkerhetsanordningar till maskiner och dålig insikt om vikten av att riskbedöma olika arbetsmoment.

– Huvudelen av inspektionerna genomfördes ute på byggarbetsplatserna. Våra inspektörer har haft möjlighet att direkt rätta till de farligaste säkerhetsbristerna som att sätta tillbaka borttagna maskinskydd och sätta upp fallskydd vid arbete på hög höjd, säger Håkan Olsson.

– Vi har även tagit upp och rättat till ett flertal arbetsmoment som orsakar belastningsskador, som tung eller onödig manuell hantering och arbete i trånga utrymmen.

Under de senaste sju åren 2006 – 2012 har det inträffat närmare en dödsolycka per månad inom byggverksamheten. Totalt 80 byggnadsarbetare har fått sätta livet till. Varje år anmäls cirka 3 000 arbetsskador med sjukfrånvaro och cirka 1 000 arbetsrelaterade sjukdomar. Var tredje skada inom byggbranschen är en belastningsskada till följd av olämpliga arbetsställningar och manuella lyft. En femtedel av skadorna beror på fallolyckor från höjd.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.