Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Storbyggare tror inte på huvudansvar

Publicerad: 31 januari 2017, 06:33

Uppdrag Gransknings reportage nyligen om en dödsolycka som inträffade vid bygget av Vattenfalls nya huvudkontor 2011 aktualiserade frågan om reglerna för arbetsmiljöansvaret är tillräckligt stringent.

Foto: Fabege

Fungerar huvudentreprenörens samordningsansvar för arbetsmiljön på byggarbetsplatserna, eller är det för luddigt? En rundringning visar att de stora byggarna tycker att det fungerar, men flera av dem välkomnar en översyn av lagar och regler på området.


Uppdrag Gransknings reportage nyligen om en dödsolycka på ett Peab-bygge 2011, aktualiserade frågan om reglerna för arbetsmiljöansvaret är tillräckligt stringent. Trots att det fanns en hel del dokumenterade brister kunde ingen, vare sig underentreprenör eller huvudentreprenör, åtalas för dödsolyckan. Det aktualiserade frågan om det samordningsansvar som huvudentreprenören nu har är tillräckligt, eller om huvudentreprenören borde ha ett huvudansvar.

Läs mer: Strid om ansvarsregler efter dödsolycka.

Byggnads propagerar tydligt för att huvudentreprenören ska ha hela ansvaret för arbetsmiljön, medan Sveriges Byggindustrier anser att dagens regler där underentreprenörerna är ansvariga för sin del av arbetsmiljön är de enda rimliga. Peabs vd Jesper Göransson välkomnade att de lagar och regler som gäller arbetsmiljöansvaret på byggarbetsplatser kunde ses över, för att minimera risken att ansvarsfrågan faller mellan stolarna, när en olycka inträffar.

Byggindustrin har ställt frågan till några av de stora aktörerna, hur de ser på ansvarsfrågan.

Mona Backlund, arbetsmiljöchef på JM.

Foto: JM

JM:s arbetsmiljöchef Mona Backlund tycker inte att ansvarsfrågan är otydlig i arbetsmiljölagstiftningen och hon är mycket skeptisk till att ett huvudansvar för huvudentreprenören när det gäller arbetsmiljön skulle förbättra arbetsmiljön på byggarbetsplatser.

– Då gör man det väldig enkelt för sig. Det skulle leda till att systemet med underentreprenörer inte skulle fungera och det skulle göra byggbranschen väldigt ineffektiv, säger hon.

Med bakgrund till Uppdrag Gransknings reportage tror hon dock att lagstiftaren skulle behöva se över är hur brottsbalken tillämpas i förhållande till arbetsmiljölagstiftningen och BAS-U.

– Det är väldigt sällan någon döms för arbetsmiljöbrott. Åklagarna har oftast svårt att bevisa oaktsamhet och få någon dömd för arbetsmiljöbrott. Men arbetsmiljölagen är klar när det gäller ansvar och att förebygga olyckor, säger Mona Backlund.

Svante Hagman, chef för NCC Infrastructure.

Foto: NCC

Svante Hagman, chef för NCC Infrastructure, tycker inte att det behövs någon översyn av reglerna när det gäller arbetsmiljöansvaret på byggarbetsplatser.

Han hävdar att huvudentreprenören i dag har, mer eller mindre ett huvudansvar.

– Huvudentreprenören har i dag ett kontrollansvar. I NCC:s fall innebär det att vi bland annat jobbar med ”time out”. Om vi eller någon underleverantör på våra byggen upplever att något moment är osäkert på något sätt så har alla som vistas på arbetsplatsen mandat att stoppa och uppmärksamma huvudentreprenören (platsledningen) om brister, säger Svante Hagman.

Att helt lägga arbetsmiljöansvaret på en huvudentreprenör tycker han är en dålig idé och han har samma uppfattning som Sveriges Byggindustrier att det är bättre att en underleverantör som exempelvis är elektriker, eller är expert på att montera prefabelement har ansvar för arbetsmiljön i sin del av en entreprenad än huvudentreprenören.

Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige.

Foto: Skanska

Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, är inne på samma spår som konkurrenten NCC.

Han tycker att den lagstiftning och de regler som gäller fungerar bra.

– Vi jobbar säkert eller inte alls, säger han.

Han tror, till skillnad mot Byggnads, att säkerheten skulle bli sämre om huvudentreprenören ensam blev ansvarig för arbetsmiljön på en byggarbetsplats.

– Då blir det färre som tar ansvar för säkerheten och jag tror att en sådan ordning skulle riskera att fler säkerhetsfrågor skulle kunna hamna mellan stolarna. De som har expertisen och jobbar med ett moment, eller en delentreprenad, är också de som är bäst skickade att ansvara för säkerheten.  Närhetsprincipen är en bra princip när det gäller arbetsmiljön på en byggarbetsplats, säger Gunnar Hagman.

Han välkomnar dock, precis som Peabs vd Jesper Göransson, en översyn av lagar och regler för att se om något kan bli bättre.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.