Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Storstrejken är avvärjd

Publicerad: 31 mars 2014, 18:55

På miljardprojektet Nya Karolinska i Solna kan man andas ut. Det blir ingen strejk i morgon, tisdagen den första april. Sveriges Byggindustrier och Byggnads har enats om ett huvudentreprenörsansvar.

Det blir ingen strejk. Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads har enats med hjälp av medlarna. En så kallad ordning och reda-försäkring skrivs in i Byggavtalet.


BI:s vd Ola Månsson är lättad.

– Det är glädjande att vi har kommit fram till en lösning på den utdragna frågan om ordning och reda i byggbranschen. Konflikten har aldrig handlat om att företagen inte velat ta ansvar, det gör vi redan i dag. Det viktiga är att enskilda företag inte kan ta ett ekonomiskt ansvar för andra företags åtaganden. Med dagens lösning undviker vi detta, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Enligt den nya överenskommelsen garanteras arbetstagare att få minst avtalets lägstalön. Den särskilda ”ordning och reda-försäkringen” finansieras av Sveriges Byggindustrier och garanterar att inga medarbetare står utan ersättning om ett företag skulle fly utomlands eller ha arbetat under ”falsk flagg”. Alla anställda hos företag som är medlemmar hos Sveriges Byggindustrier eller företag som anlitats av Sveriges Byggindustriers medlemföretag har rätt att ansöka om ersättning från försäkringen.

Innan ersättningen betalas ut ska en partssammansatt nämnd under ledning av en opartisk ordförande först utreda om alla andra möjliga vägar för att få ersättning är prövade. I annat fall går denna försäkring in.

– Vi får nu ett huvudentreprenörsansvar som innebär att huvudentreprenören håller reda på vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och utreder misstanke om fusk. Däremot slipper vi ett solidaransvar som skulle innebära att företag tar ansvar för andra företags anställda, säger Mats Åkerlind förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

I kombination med den lagstiftning om närvaroliggare som snart införs så kommer det att bli svårt för oseriösa aktörer att agera i byggbranschen, spår Mats Åkerlind.

– Det ska aldrig förekomma social dumpning på arbetsplatser där BI-företag befinner sig ovanför i en entreprenadkedja, säger han.

Mats Åkerlind tror inte att försäkringen kommer att lösas ut särskilt ofta.

– Medlemsskap i BI är en kvalitetsstämpel för kvalitet, god arbetsmiljö och säkerhet och kollektivavtalsvillkor, men mot fusket, säger Mats Åkerlind.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är stolt över att ha drivit igenom frågan om ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i kollektivavtalet. Det är stort, skriver fackförbundet på sin hemsida.

– Nu har vi satt spaden i backen för att åstadkomma något som många andra länder redan har gjort. Sverige behöver ett huvudentreprenörsansvar och det har vi fått nu. Byggnads medlemmar kan känna sig stolta, starka och trygga en dag som denna, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Nu fortsätter vi och arbetsgivarna vårt gemensamma arbete för en byggbransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Relaterade artiklar

Svårt för parterna att mötas kring Byggavtalet

Byggnads varslar om strejk i tre etapper

Medlare utsedda i byggtvisten

Strejk hotar på tisdag

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.