Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Strejk hotar på tisdag

Publicerad: 28 mars 2014, 08:16

Superbygget NKS är varslat i den första etappen. En strejk skulle drabba projektet när det är i sin mest arbetsintensiva fas. Nära 2 000 personer arbetar på bygget. Foto: Per Hindersson

Foto: Per Hindersson

Om Byggnads strejkvarsel går över i strejk på tisdag den 1 april kommer det att kosta de berörda företagen sammanlagt cirka 100 miljoner kronor om dagen. Nu pågår medling.


Byggnads varsel är utformat i tre etapper och ska träda i kraft den 1 april, den 8 april och den 15 april. Totalt berörs 1 400 av Byggnads medlemmar och 42 projekt och 12 företag i första varselomgången.

Sveriges Byggindustrier har haft tre möten med medlarna Jan Sjölin, Jan-Peter Duker och Erland Olauson . Än är det för tidigt att förutspå utgången av medlingssamtalen, enligt Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

– Medlarna har ingen lätt uppgift. Vi har diskuterat den här frågan i ett år redan, säger han.

Om parterna misslyckas med att nå en överenskommelse innan den 31 mars blir det strejk. Enligt Sveriges Byggindustriers beräkningar kommer konflikten att kosta omkring 100 miljoner kronor per dag från det första varslet och 200 miljoner kronor per dag från och med det tredje varslet.

– Det är våra direkta kostnader på byggarbetsplatserna, störningskostnader. Därutöver blir det förseningskostnader för våra kunder, bostadsrättsföreningar och andra beställare, och kanske kostnader för skador som uppkommer till följd av strejken, säger Mats Åkerlind.

Någon snar lösning på problemen kan Mats Åkerlind inte se.

– För närvarande talar allt för strejk. Samtidigt pågår medling och medlarna brukar kunna lösa sådant här, säger han.

Relaterade artiklar

Svårt för parterna att mötas kring Byggavtalet

Byggnads varslar om strejk i tre etapper

Medlare utsedda i byggtvisten

Storstrejken är avvärjd

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.