Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Strejken skjuts upp 14 dagar

Publicerad: 18 mars 2013, 13:50

Medlingsinstitutet beslutade på måndagen, efter begäran av medlarna, att Svenska Byggnadsarbetareförbundet och Sveriges Byggindustrier under 14 dagar ska skjuta upp de varslade stridsåtgärderna.


– Om medlarna begär det har Medlingsinstitutet möjlighet att besluta att part ska skjuta upp sina stridsåtgärder i två veckor, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth.

– Det är en möjlighet som används sällan, men medlarna har bedömt att de behöver mer tid för att kunna nå en lösning.

Svenska Byggnadsarbetareförbundets tre varsel mot Sveriges Byggindustrier skulle träda i kraft tisdagen den 19 mars och onsdagen den 20 mars. Sveriges Byggindustriers så kallade spegellockout skulle träda i kraft den 25 mars.

Enligt 49 paragrafen i MBL får Medlingsinstitutet på medlares begäran besluta att en part ska skjuta upp varslade stridsåtgärder om det "främjar en god lösning av tvisten". Paragrafen infördes i MBL år 2000.

– Medlarna hade tillfälligt uttömt resurserna men nu tar vi nya tag. Vi uppskattar att det överhängande strejkhotet är avvärjt så att våra viktiga frågor om säkra byggen och trygga entreprenadkedjor kan hanteras i en miljö som ger bättre förutsättningar för att kunna enas om lämpliga avtalslösningar. Vi måste skapa arbetsro för våra medlemsföretag så att konflikter hör till undantagen. Vi kommer att anstränga oss och utgår ifrån att detta också gäller Byggnads, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

– Enligt vår uppfattning är detta en kraftig kritik mot Byggnads agerande. Vi ser fram mot två intensiva veckor med förhandlingar. Vår utgångspunkt är att våra krav om moderna löneformer, enklare regler i kollektivavtalet samt månadslön som huvudlöneform och mer lokalt inflytande ligger kvar helt oinskränkta, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Byggnads ordförande Johan Lindholm:

– Vi var tydliga i vårt besked igår om att medlarnas bud innebär försämringar av vårt avtal och att det inte mötte upp våra krav på att få ordning och reda bland underentreprenörerna. Vi tolkar medlingsinstitutets beslut som att de har tagit till sig av vår kritik och att frågan om huvudentreprenörsvar nu äntligen tas på allvar. Nu vilar ett tungt ansvar på medlarna att hitta lösningar och jag förutsätter att vi hädanefter kan gå in i konstruktiva samtal.

Detta är fjärde gången sedan lagen infördes som Medlingsinstitutet fattar beslut om att skjuta på en stridsåtgärd.

Första gången var den 26 maj 2004 och gällde en konflikt varslad av Seko, facket för service och kommunikation, för sjöfarten.

Andra gången var den 6 december 2005 och gällde en konflikt varslad av Svenska Elektrikerförbundet inom kraftverksavtalets område.

Tredje gången var den 8 juni 2010 då Svensk Pilotförening varslat om strejk.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.