onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Stress, oro och ångest i ny rapport om bygg

Publicerad: 9 september 2021, 07:25

Undersökningen visar att fem procent har sökt hjälp för psykisk ohälsa relaterad till arbetet.

Foto: Mattias de Frumerie

16 procent inom byggbranschen har mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete, flera gånger det senaste året, visar en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Ramirentarbetsmiljöstresssjälvmord


Ramirent har undersökt hur måendet ser ut ute på byggena. 16 procent av de tillfrågade i rapporten har mått psykiskt dåligt på grund av stress, oro, ångest eller annan psykisk ohälsa flera gånger det senaste året, skriver företaget. Undersökningen visar även att fem procent har sökt hjälp för psykisk ohälsa relaterat till arbetet. Ytterligare tre procent har sökt för orsaker utanför jobbet. 

Läs även: Byggchefen: ”Så agerade vi när kollegan drabbades av tragedin” 

– När undersökningen gjordes hade vi levt med pandemin under drygt ett år och vi vet ännu inte hur det har påverkat vårt mående. Därför känns det viktigt att följa upp de här siffrorna under en längre period. Samtidigt måste byggbranschen, precis som alla andra branscher, jobba med det psykiska måendet parallellt med att skapa en bättre och säkrare fysisk arbetsmiljö, menar Anna Klebe, HR-chef på Ramirent.

En viktig del för att skapa ett bra arbetsklimat är, enligt Anna Klebe, att öka den psykologiska tryggheten. Att bygga ett arbetsklimat där medarbetarna vågar berätta, säga ifrån och vara med och förbättra sin arbetsplats.

Läs även: Experten om suicid: ”Män har svårare att prata om det som är svårt” 

– Om man mår bra och känner sig trygg, så vågar man också säga vad man tycker samtidigt som man blir mer kreativ. 

7 av 10 i undersökningen uppger att de alltid informerar ledningen om de upptäcker såväl små som stora missförhållanden, vilket kan handla om allt från jargongen på arbetsplatsen till hur säkerhetsrutiner efterföljs.

– Det är bra! Att man litar på ledningen och att de lyssnar och agerar på vad man säger, bidrar till att bygga en sundare och säkrare arbetsplats, säger Anna Klebe.

Läs även: Byggare riskgrupp för självmord 

Överlag visar undersökningen att de allra flesta trivs bra på sin arbetsplats – hela 73 procent svarar det. Bakom resultatet om hög trivsel, ser Anna Klebe en stolthet över att vara en del av samhällsbyggandet.

– Jag tror att det är många som känner en meningsfullhet i att gå till jobbet när man är en del av samhällsutvecklingen. Vi som jobbar inom byggsektorn känner att vi är med och påverkar, och det skapar stolthet, säger hon.

Läs även: Ingenjören: Hennes kollega tog sitt liv 

Fakta om rapporten

Ramirentrapporten bygger på siffror som Ramirent tagit fram i samarbete med Sverige Bygger, som skickat ut en enkät till personer på ledande befattningar inom byggbranschen. Rapporten belyser frågor som hållbarhet, digitalisering, kompetensbehov, trivsel, säkerhet och jämställdhet inom branschen.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev