Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Strul inför övergången till nya Id-korten

Publicerad: 17 januari 2020, 10:19

På tisdag spärras de gamla Id06-korten och från om med onsdag krävs ett giltigt Id06 på alla byggarbetsplatser som har Id06. Men nu har ID06-systemet en produktionsbegränsning som innebär att kortbeställningar från ett antal länder, utanför EU och EES inte fungerar. Thor Jonsson på Id06 svarar på vad förseningen beror på.


Vad är problemet?

– Det är inte något jättestort problem. Vi har ett antal länder där vi måste göra manuella kontroller av id-handlingar. Det är rätt udda länder som exempelvis Oman. Det innebär så klart problem för den enskilde individen men i det stora hela är det inte ens en promille sett till helheten vi pratar om.

Varför har problemet uppkommit?

– Det finns rätt många länder där dokumentationen är bristfällig och där det inte går att kontrollera id-handlingarna maskinellt, i detta har vi hittat en begränsning vi nu åtgärdat.

Hur ska det åtgärdas?

– Problemet är egentligen redan åtgärdat, men vi har inte släppt det skarpt i produktion ännu. Det gör vi den 23 januari.

Hur många omfattas?

– Totalt handlar det om cirka 120 personer. Det ska sättas i relation till den knappa halvmiljon personer som redan har fått sitt kort. Den 16 januari var det 482 535 personer som fått ett nytt kort och så har vi väldigt många som har beställt där systemet väntar på att personen ska identifiera sig. Det är ett väldigt högt tryck på våra skanningpartners just nu. Totalt har vi i dag personer från 91 länder och företag från 27 länder som fått ut ett nytt ID06-kort. Svensk byggbransch är väldigt internationell.

Hade ni inte förutsett problemet med bristfälliga handlingar?

– Nej, det hade vi faktiskt inte. Det finns inget facit att titta på.

Får de som inte har fått ett nytt kort inte komma in på sina arbetsplatser på onsdag?

– Det kommer att vara fler än dessa 120 personer som inte har fått sitt nya kort till på onsdag. Det är väldigt många som har startat sent med att byta ut sina kort. Det är arbetsplatsen som ansvarar för att släppa in personer utan Id06-kort. Jag vet arbetsplatser som kommer att stoppa personer som inte har ett nytt Id06-kort, men det kommer säkert att finnas arbetsplatser som släpper in dem som inte har hunnit få sitt nya kort än också.

Finns det risk att hela systemet faller i så fall?

– Nej, tvärt om har vi visat att systemet fungerar i och med att så många redan fått ut ett nytt ID06-kort. Det är ett självändamål att uppfylla kraven, ha en kontrollerad identitet kopplat till ett kontrollerat företag . Det är en risk för arbetsplatsen att släppa in folk utan kort utan kontroll på identitet, kontroll på företag eller kontroll på de dokument som krävs för att få arbeta i Sverige.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.