Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Svenskt chip ska effektivisera räddningsarbete på amerikanska byggen

Publicerad: 6 oktober 2020, 07:23

Iphone-användare behöver installera en app för att kunna avläsa informationen från chippet twICEme Technology. Foto: twICEme Technology

Svenska TwIceme Technology har inlett ett samarbete med den amerikanska hjälmtillverkaren Studson. Målet är att bana väg för effektivare räddningsarbete i samband med arbetsplatsolyckor.

Ämnen i artikeln:

contecharbetsmiljösäkerhet

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Tekniken som TwIceme Technology erbjuder bygger på att hårdvara - ett chip - integreras i personlig skyddsutrustning, till exempel i hjälmen. Via en app kan chippet sedan laddas med information om personen som bär hjälmen. Det kan till exempel vara namn och andra personuppgifter samt medicinsk information. Räddningspersonal kan avläsa informationen på chippet med hjälp av en smartphone. Iphone-användare behöver installera en app, medan androidtelefoner kan avläsa informationen direkt. Inom snar framtid, när tekniken tillåter, är ambitionen att informationen ska kunna avläsas utan app för samtliga smartphones.  

Tanken är att lösningen från TwIceme Technology ska minska ledtiderna i räddningsarbetet tack vare att sjukvårdspersonal direkt får tillgång till nödvändig information om den skadade personen.

Jack Svensson, operativ chef på TwIceme Technology.

Jack Svensson, operativ chef på TwIceme Technology, poängterar att tekniken inte bygger på en molntjänst utan att informationen lagras lokalt på chippet.

– Det är en fördel bland annat för att systemet fungerar även utan internetuppkoppling eller mobilt nätverk. Dessutom tror vi att folk kommer att bli allt mer skeptiska till att lagra personlig information i molnet, säger Jack Svensson.

Sedan tidigare har TwIceme Technology ett samarbete med svenska Guardio, samt med ett par hjälmtillverkare som verkar inom sportsegmentet.

Läs mer: Guardio lanserar bygghjälm för sneda slag.

– De konkurrenter vi har i dag använder sig framför allt av klistermärken som kan fästas på utrustning, med till exempel en QR-kod som leder vidare till information lagrad i molnet. Ingen har integrerat hårdvara i produkten på samma sätt som vi, säger Jack Svensson.

Nu vill han och TwIceme Technology verka för att utveckla en branschstandard för hur information ska delas med räddningspersonal.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev